Träkolsgrillad biff med BBQ-sås

Träkolsgrillad biff med BBQ-sås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Träkolsgrillad biff med BBQ-sås

15 ingredienser

Ryggbiff är det närmaste vi kommer en äkta New York Strip Steak i svenskt stycknings-schema. Vackra ränder får man om både glödbädd och grillgaller är riktigt heta. Det är verkligen värt besväret att leta upp alla ingredienser till den kryddiga och smakrika BBQ-såsen. En mixer behövs för att få såsen slät.

Ingredienser

portioner
  • 4 skivor fint marmorerad, putsad ryggbiff à 150 g
  • salt
  • vitpeppar
  • ev olja, till pensling

bbq-sås:

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 20-30 g mörk choklad [ca 60 % kakao]
  • 2 msk neutral olja
  • 2 dl katrinplommon kärnfria
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 3 dl kycklingbuljong
  • 1 msk chipotlepasta
  • 0,5 dl starkt bryggt kaffe
  • 1 msk jordnötssmör
  • salt

Gör så här

  1. BBQ-sås: Skala och hacka löken och vitlöken och hacka chokladen i mindre bitar. Fräs lök och vitlök i olja utan att det tar färg. Tillsätt katrinplommon, vinäger, buljong och chipotlepasta och låt det småputtra i ca 30 minuter. Mixa med choklad, kaffe och jordnötssmör till en slät sås och salta.
  2. Lägg fram köttet i god tid före grillning, 1–1 1⁄2 timme. Förbered gärna grillen 30–45 minuter före tillagning för optimal glöd. Lägg på gallret så fort lågorna på grillen dämpats. OBS! Hett galler är en förutsättning för ett gott grillresultat.
  3. Torka av eventuell köttsaft från köttet och krydda båda sidor med salt och peppar. Lägg köttet på grillen och grilla på var sida ca 2 minuter. Rulla in köttet i smörpapper och låt vila några minuter. Köttet är nu rare, dvs blodigt. Vill du ha det mer genomstekt, höj gallret till högsta läget och grilla ytterligare 4–6 minuter, vänd några gånger. Låt köttet vila några minuter. Servera med BBQ-såsen.