Soja- och ingefärsmarinerad lax

Soja- och ingefärsmarinerad lax
Foto: Tove Nilsson
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Soja- och ingefärsmarinerad lax

10 ingredienser

God som förrätt eller på en buffé!

Du hittar alla Toves recept här

Ingredienser

portioner
  • 400 g laxfilé
  • 1 l vatten
  • 1 dl salt
  • 0,5 dl japansk soja
  • 2 limefrukter
  • 1 msk ingefära, riven
  • 0,5 röd chilifrukt, finhackad
  • 0,5 tsk sesamolja
  • 1 msk rostade sesamfrön
  • 1 dl färsk koriander, grovhackad

Gör så här

  1. Frys laxen minst 3 dygn innan användning.
  2. Tina och skär laxfilén på längden i långa filéer, alltså längs med hela sidfilén.
  3. Blanda vatten och salt till en rimlag och rör tills saltet löst upp.
  4. Rimma laxen i lagen ca 20 minuter.
  5. Tag upp och torka av.
  6. Hetta upp en stekpanna riktigt hett.
  7. Det ska ryka om pannan.
  8. Halstra laxen snabbt, ca 30 sekunder på varje sida, runt om i den torra pannan.
  9. Ställ in filéerna i kyl för att de ska bli lättare att skära tunt.
  10. Blanda ihop soja, pressad lime, ingefära, chili och sesamolja.
  11. Skiva laxen tunt och häll sojasåsen över laxen.
  12. Servera direkt och strö över sesamfrön och korianderblad.