Saffransglass

Saffransglass
Foto: Tove Nilsson
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Saffransglass

7 ingredienser

Med glassmaskin bli glassen krämig och utan iskristaller men det går att frysa i vanlig frys också. /Tove Nilsson

Rosprov
Gör ett rosprov för att kontrollera att glassmeten är klar. Doppa en träslev i den varma smeten och blås på baksidan av sleven. Om smeten delar sig och bildar ett mönster av en ros är smeten klar.

Ingredienser

portioner
  • 1 förp saffran [0.5 g]
  • 1 tsk cognac (eller rom)
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl mjölk
  • 6 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl honung, flytande

Gör så här

  1. Blanda saffran med konjak i en stor kastrull och låt stå ca 5 min.
  2. Tillsätt grädde och mjölk.
  3. Koka upp.
  4. Vispa äggulor, socker och honung och vispa ned i den heta gräddblandningen.
  5. Sjud under omrörning tills blandningen blir lite tjockflytande. Gör gärna ett rosprov för att kontrollera att smeten är klar.
  6. Låt blandningen svalna.

I glassmaskin

  1. Kör sedan i glassmaskin tills glassen är krämig.

I frys

  1. Vid frysning i vanlig frys ska glassen röras om en gång var 30 minut tills glassen blivit krämig.