Chokladsufflé med glass och bär

Tove Nilsson recept

Chokladsufflé med glass och bär

8 ingredienser

Servera chokladsufflén med glass och bär!

Du hittar alla Toves recept här

Ingredienser

portioner
  • 100 g mörk choklad 70 %
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 krm salt
  • 3 äggulor
  • 4 äggvitor
  • 3 msk strösocker

Serveras med

  • 250 g frysta hallon (eller andra bär)
  • glass

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Ta fram hallonen ur frysen.
  3. Smöra och sockra formarna runtom.
  4. Riv chokladen på ett rivjärn och lägg i en skål eller bunke.
  5. Separera äggvitor från gulor i separata skålar.
  6. Vispa upp äggulorna med 1 matsked socker så att det blir ljusgult och pösigt.
  7. Värm grädde och salt, drag av från värmen.
  8. Tillsätt äggulorna och värm på svag värme under omrörning tills blandningen tjocknat något.
  9. Häll den varma blandningen över chokladen och blanda till en jämn och slät smet.
  10. Vispa äggvitorna med 2 matskedar socker till en fluffig och hård maräng.
  11. Vänd in chokladblandningen i hälften av äggvitan med hjälp av en slickepott.
  12. När chokladen blandats väl med äggvitan vänds den andra hälften in.
  13. Fyll suffléformarna med smeten och grädda i mitten av ugnen i 15 minuter.
  14. Det är viktigt att sufflén fortfarande är lite krämig inuti annars faller den ihop direkt när den kommer ut ur ugnen.
  15. Servera den varma sufflén med glass och bär!