Geléremmar

Du behöver

Orangea fruktremmar

  • 3 dl äppelmust
  • 225 g frysta havtorn
  • 1 dl glykossirap
  • 4 dl strösocker
  • 0,5 tsk vin- eller citronsyra
  • 20 gelatinblad
  • ca 5 dl strösocker (till topping)

Lakritsremmar

  • 1,5 dl äppeljuice
  • 1,5 dl vatten
  • 1,5 msk lakritsgranulat/ mald lakritsstång (eller 0,5 dl hackad turkisk peppar)
  • 1 dl glykossirap
  • 4 dl socker
  • 4-5 krm salt
  • 20 gelatinblad
  • 0,5 tsk vinsyra

Övrigt

  • neutral rapsolja till formen
  • 6 aluminium- eller silikonformar (ca 20 x 15 cm)

Gör så här

  1. För orangea fruktremmar: Koka ihop äppelmust och havtorn ca 5 minuter. Sila av vätskan i en annan stor kastrull (ca 3 liter). För lakritsremmar: Koka ihop vatten, äppeljuice, lakritsgranulat och salt i en stor kastrull (ca 3 liter).
  2. Koka ihop vätskan med glykossirap och socker. Koka till 122 grader.
  3. Lägg gelatinbladen i blöt minst 5 minuter.
  4. Drag av den heta vätskan från värmen och rör ned gelatin och vinsyra.
  5. Häll blandningen i en oljad form (aluminium eller silikon).
  6. Häll blandningen i en oljad form (ca 30 x 30 cm). Låt stelna minst 4 timmar.
  7. Skär upp i tunna remmar/maskar (gärna med en pizzaslicer) och rulla i strösocker..
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept