Tortilla pulpo

1 h + 8 h
10
Från Nyhetsmorgon

Baka ditt eget tortillabröd på vit majs! Processen heter Nixtamalisering vilket innebär att man kokar majsen och ser till att ”skinnet” ramlar av och man låter majsens naturliga protein att utvecklas så kroppen kan smälta majsen smidigare. Det är såhär man har gjort majstortilla sen flera tusen år sen. /Marcus

Fyll din hemgjorda tortilla med bläckfisk, pico de gallo och chimchurri!

Tips! Orkar du inte göra hela tortillaprocessen så kan du köpa färdigt majsmjöl. Se bara till att det är på äkta majs och inget annat.

11 juni 2016
Visa mer
1 h + 8 h
10

Du behöver

Tortilladeg:

  • 1 kg torkad vit majs
  • 10 g kalk

Fyllning:

  • 600 g bläckfisk
  • 600 g pico de gallo
  • 100 g chimichurri
  • 200 g potatis
  • 1 dl salsa anticuchero
  • 1 kruka koriander krasse
  • 2 avokado

Gör så här

  1. Tortilla
    Låt den vita majsen och kalket sjuda i ca 45 min.
  2. Ta bort ifrån värmen, lägg över en handduk och låt ligga i spadet tills dagen efter. Skölj av majsen och mixa sedan till en massa, tillsätt lite vatten vid behov. Degen skall ha en konsistens av en fastare bröd deg.
  3. Rulla degen till bollar på ca 30 g. Klä två tallrikar med plastfilm och platta ut degbollarna.
  4. Hetta upp en torr stekpanna och bräck tortillabröden ca 2 minuter per sida.
  5. Fyllning
    Koka bläckfisken till lagom hård i saltat vatten, ca 25 min. Kyl ner den snabbt och skär sedan bort huvudet. Ta tentaklerna och skär dem i 2 cm stora bitar och pensla med salsa anticuchero. Stek eller grilla bitarna.
  6. Koka potatisen i saltat vatten och dela ner till kuber.
  7. Skiva avokadon.
  8. Lägg tortillan på en tallrik. Lägg bläckfisken i mitten, därefter potatis lite snyggt runtom och avsluta med avokadon. Häll över lite av pico de gallo och chimichurri efter smak. Toppa med koriander.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept