Tortilla conchinillo

1 h + 8h
10
Från Nyhetsmorgon

Baka ditt eget tortillabröd på vit majs! Processen heter Nixtamalisering vilket innebär att man kokar majsen och ser till att ”skinnet” ramlar av och man låter majsens naturliga protein att utvecklas så kroppen kan smälta majsen smidigare. Det är såhär man har gjort majstortilla sen flera tusen år sen. /Marcus

Fyll ditt hemgjorda tortillabröd med het karré, sötpotatis och friterad rödlök!

Tips! Orkar du inte göra hela tortillaprocessen så kan du köpa färdigt majsmjöl. Se bara till att det är på äkta majs och inget annat.

11 juni 2016
Visa mer
1 h + 8h
10

Du behöver

Tortilladeg:

  • 1 kg vit majs, torkad
  • 10 g kalk

Fyllning:

  • 600 g spädgris, eller tunna skivor karré
  • chili, vitlök, vinäger och spriskummin till marinad
  • 1 dl mole verde
  • 1 dl aji amarillo
  • 8 lime
  • 50 g röd chili
  • 10 rädisor
  • 2 sötpotatisar
  • 1 kruka shiso krasse
  • friterad grissvål eller chicharron
  • 3 rödlökar
  • 2 ägg, till panering
  • mjöl, till panering
  • panko, till panering

Gör så här

  1. Tortilla
    Låt den vita majsen och kalket sjuda i ca 45 min.
  2. Ta bort ifrån värmen, lägg över en handduk och låt ligga i spadet tills dagen efter. Skölj av majsen och mixa sedan till en massa, tillsätt lite vatten vid behov. Degen skall ha en konsistens av en fastare bröd deg.
  3. Rulla degen till bollar på ca 30 g. Klä två tallrikar med plastfilm och platta ut degbollarna.
  4. Hetta upp en torr stekpanna och bräck tortillabröden ca 2 minuter per sida.
  5. Fyllning
    Marinera köttet i lite chili, vitlök, rödvinsvinäger och spiskummin över 2 timmar. Grillar eller stek köttet så det nästan är klart. Låt den vila innan du delar den i 2 cm stora bitar.
  6. Skiva rödlöken i lagom tjocka skivor, gör en dubbelpanering och fritera gyllenbruna.
  7. Mixa saft från limen med den röda chilin till en röd chilisaft.
  8. Skiva rädisorna tunt och lägg i lite kallt vatten fram till servering.
  9. Rosta sötpotatisen i ugnen. Skala och skär i 0,5 cm tjocka skivor och sedan i stavar.
  10. Lägg tortillan på en tallrik och lägg på köttet, sötpotatisen och några skivor rädisa.
  11. Lägg sedan 1-2 av dina friterade lökringar och det friterade svålet.
  12. Droppa över lite mole verde, aji amarillo och avsluta med krassen som dekoration.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept