Torskrygg i ugn med åländsk pommes duchesse

ca 1 h 30 m
4
Torskrygg i ugn med åländsk pommes duchesse
Foto: TV4
ca 1 h 30 m
4

Du behöver

  • 800 g torskrygg
  • grovt salt
  • 2 msk rouillekrydda (fransk fiskkrydda)
  • 100 g bacon

Pommes duchesse

  • 1 kg potatis
  • 2 äggulor
  • 0,5 dl mjölk
  • 1,5 dl Ålands specialost
  • muskotnöt
  • salt
  • peppar

Svampstuvning

  • 300-400 g valfri svamp (t ex kantareller och karljohan)
  • 50 g smör
  • 0,5 dl mjöl
  • 3 dl grädde
  • salt
  • peppar

Rosénsk rödvinssky

  • 1-2 shalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök,
  • 1 klick tomatpuré
  • 3 dl rött vin
  • 1 dl vatten
  • 2 msk oxfond
  • färsk timjan
  • 25 g smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Täck botten på en ugnsfast form med grovt salt. Lägg torskryggen på saltet och krydda fisken med rouillekrydda.
  3. Ta ut torskryggen när innertemperaturen är 52 grader, låt vila under folie. Strö över bitar av knaperstekt bacon.
  4. Pommes duchesse
    Sätt ungen på 200 grader.
  5. Skala och koka potatisen.
  6. Pressa eller vispa potatisen och tillsätt mjölken, äggulorna och kryddor. Glöm inte osten. Blanda ordentligt.
  7. Spritsa duchessen på en ugnssäker form eller en plåt med bakplåtspapper.
  8. Gratinera ca 15 minuter.
  9. Svampstuvning
    Smält smöret i en kastrull och tillsätt svamparna. Tillsätt mjölet och rör om. Häll i grädden och låt sjuda. Smaka av med salt och peppar.
  10. Rödvinssky
    Fräs hackad shalottenlök och vitlök i smör i en kastrull. Lägg i timjankvistarna och tomatpurén. Häll i vinet och oxfonden.
  11. Koka ihop så att cirka en tredjedel av vätskan försvinner.
  12. Sila såsen och lägg i cirka 25 g smör.
  13. Smaka av med lite salt.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept