Torsk med rotmos

Torsk med rotmos
Foto: TV4
4

Du behöver

  • 1 kg torskfilé
  • olivolja till plåten

Lag:

  • 2,5 liter vatten
  • 1,33 dl salt
  • 4 msk socker
  • 3-4 vitpepparkorn
  • 3-4 kryddpepparkorn
  • 0,5 lagerblad
  • 3-4 persiljestjälkar
  • Rotmos:
  • 4 medelstora potatisar
  • 0,5 kålrot
  • 0,5 sellerirot
  • 2 morötter
  • 1 dl buljong
  • 25 g smör
  • salt
  • vitpeppar

Grön sås:

  • 4 dl persilja, grovt hackad
  • 4 dl vatten
  • salt
  • 25 g smör

Gör så här

  1. Rimmad torsk: Koka en lag av vatten, salt, socker, pepparkorn, lagerblad och persiljestjälkar. Låt svalna och kyl. Lägg ner torskfiléerna i den kalla lagen och låt fisken ligga i lagen i 1 1/2 dygn.
  2. Rotmos: Koka potatisen och rotfrukterna. Häll av kokvattnet och mosa rotfrukterna. Blanda med buljong, smör, salt och nymalen vitpeppar.
  3. Sås: Koka upp vattnet med lite salt. Lägg ner den hackade persiljan i det kokande vattnet och låt det koka upp igen. Häll i mixer och mixa med smöret. Smaka av och håll varmt.
  4. Ugnsbakad torsk: Sätt ugnen på 100°. Pensla en ugnssäker form med olivolja och lägg på torskfiléerna, salta. Sätt in formen på galler i mitten av ugnen och låt baka ca 20 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept