Torparns bakelse med mandel, äpple och björnbär

Torparns bakelse med mandel, äpple och björnbär
Foto: TV4
Anna Nilsson
Anna Nilsson

Torparns bakelse med mandel, äpple och björnbär

13 ingredienser

45 m

Glutenfria mandelbakelser fyllda med äppelmos samt dekorerade med björnbär och spritsad grädde.

Tips: Du kan byta ut mandel, socker och bittermandelolja mot 200 g färdig mandelmassa.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner stycken

Mandelmuffins

  • 110 g sötmandel, skållad
  • 1 droppe bittermandelolja
  • 90 g strösocker [1 dl]
  • 2 ägg
  • 30 g glutenfri mjölmix [0,5 dl]
  • 40 g potatismjöl [0,5 dl]
  • 1 tsk bakpulver
  • smör
  • mandelspån

Montering

  • 1-1,3 l vispgrädde
  • 1,5 dl björnbärssylt
  • 1,5 dl äppelmos
  • ev färska björnbär

Gör så här

Mandelmuffins

  1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
  2. Smörj en muffinsplåt i metall med smör och strö i flagad mandel.
  3. Kör skållad mandel, bittermandelolja och socker i en matberedare (eller använd färdig mandelmassa).
  4. Rör ihop mandelmassan med äggen.
  5. Blanda glutenfri mjölmix, potatismjöl och bakpulver. Sikta ner mjölblandningen i mandelmasseblandningen och blanda ordentligt.
  6. Fyll formarna med smet. Grädda mitt i ugnen ca 14 min.

Montering

  1. Vispa grädden ganska fast (den ska gå att spritsa).
  2. Dela muffinsen på mitten och gör en liten utgröpning i mitten, fyll gropen med äpplemos och lägg ihop.
  3. Spackla med grädde. Spritsa grädde på bakelserna och lägg lite björnbärssylt på toppen. Dekorera ev. med färska björnbär.