Den "lilla" fisksoppan

Den "lilla" fisksoppan
Foto: TV4

Den "lilla" fisksoppan

Av: Torkel - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

40 min

En mustig och god soppa med fisk och skaldjur.

Vintips från Torkel
Art nr 73874, Santa Ana Viogner Reserve, 77 kr

Borsta och skölj musslorna väl. Kasta de musslor som inte sluter skalet när man knackar på dem. Alla musslorna skall vara öppna när de kokats.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • några klyftor vitlök (efter smak)
  • smör
  • olja
  • några skvättar vitt vin
  • 1 msk vetemjöl
  • 0,5 dl grönsaksfond
  • 0,5 dl hummerfond
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • fänkål (efter smak)
  • palsternacka (efter smak)
  • 2 morötter
  • 2 tomater
  • 0,5 g saffran [à 1 kuvert]
  • ca 500 g fisk, i bitar (rå färsk fisk, torsk el lax exempelvis)
  • blåmusslor (4-5 per person)
  • pilgrimsmussla (2 per person)
  • Jätteräkor (2-3 per person)
  • 200 g färska räkor, skalade

Gör så här

  1. Bryn lök och vitlök i smör och olja, fräs ur kastrullen med vitt vin.
  2. Ha i lite mjöl och häll i lite vatten och grönskaksfond, gärna lite hummerfond också.
  3. Salta och peppra och häll i resten av grönsakerna - fänkål, palsternacka morot eller vad man tycker passar.
  4. Man kan fräsa alla grönsaker innan om man vill.
  5. Skär ner tomaterna och häll på mer vätska (vin eller vatten beroende på smaken.)
  6. Ha i en påse saffran och lägg i stora bitar av den råa färska fisken.
  7. Låt sjuda några minuter.
  8. Gör i ordning blåmusslorna och lägg i dem också.
  9. Bryn pilgrimsmusslorna på ena sidan och bryn även tigerräkorna.
  10. Lägg soppa i skålar och lägg på pilgrimsmusslor och tigerräkor (man kan alltid slänga i lite färska skalade räkor också om man vill.)