Örtrullad lammfilé

Örtrullad lammfilé
Foto: TV4

Örtrullad lammfilé med potatiskaka och rödvinssås. Servera gärna med smörslungade försommarprimörer.

Vintips från Tord
Santa Carolina Baricca Gran Reserva art nr 6242, 89 kr

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


31 oktober 2011
Visa mer
2h
4

Du behöver

Örtrullad lammfilé

  • 600 g lammfilé
  • salt
  • peppar
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • Timjan
  • basilika
  • rosmarin

Rödvinssås

  • 5-6 schalottenlökar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 3 kvistar färsk rosmarin
  • 5 dl rött vin
  • 4 msk kalvfond
  • 4 msk rörsocker
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2-3 dl vatten

Potatiskaka

  • 1 kg potatis
  • 2 dl ost
  • 1,5 dl färska örter
  • 4 st ägg
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 st vitlöksklyftor

Gör så här

  1. Lammfilé
    Hacka kryddorna och vitlöken
  2. Rulla lammet tillsammans med rejält med salt och peppar i kryddorna.
  3. Fräs lammet så att det får en fin stekyta i smör.
  4. In i ugnen i 175 grader tills lammet har en innertemperatur på mellan 60-65 grader.
  5. Ta ut och låt vila i folie i cirka 10-15 minuter.
  6. Rödvinssås
    Fräs all lök i smör och häll sedan på vin, socker, vatten, vinäger, rosmarin, och fond.
  7. Reducera till cirka hälften och sila.
  8. Red eventuellt med lite majsmjöl utrört i vatten.
  9. Smaka av med salt.
  10. Potatiskaka
    Värm ugnen till175 grader.
  11. Skala och skiva potatisen.
  12. Hacka vitlöken och örterna och blanda tillsammans med potatisen.
  13. Riv osten och blanda tillsammans med potatisen.
  14. Rör ihop ägg, grädde och mjölk.
  15. Smöra en form och lägga i potatisblandningen, helst snyggt i lager.
  16. Häll över ägg, grädde och mjölk och skaka formen.
  17. Grädda i 175 grader i cirka 80-90 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept