Crème brûlée med hjortron

Crème brûlée med hjortron
Foto: TV4

Crème brûlée med hjortron

Av: Torbjörn - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

9 ingredienser

Klassikern crème brûlée i svensk tappning med rårörda hjortron.

Tillagningstid: 1 h + förbered rårörda hjortronen minst 10 h innan servering.

Dryckestips:
Meukow ***** 289:- art nr 163

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Crème brûlée

  • 6 äggulor
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 80 g strösocker
  • 1 vaniljstång

Till karamellisering

  • 2 msk farinsocker
  • 2 msk strösocker

Rårörda hjortron

  • 200 g hjortron
  • 50 g strösocker

Gör så här

Crème brûlée

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Dela vaniljstången och skrapa ur vaniljfröna i en kastrull. Lägg även i vaniljstången.
  3. Tillsätt hälften av sockret, grädde och mjölk och låt bli varmt.
  4. Blanda äggulor och resten av sockret i en bunke. Vispa lätt.
  5. Häll sen över gräddblandningen och fortsätt att vispa tills allt blandat sig.
  6. Smöra 4 formar.
  7. Ta ur vaniljstången och häll upp blandningen i formarna.
  8. Ställ dem i en långpanna med hett vatten.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter eller tills de har stelnat.
  10. Blanda farinsocker och strösocker. Fördela ett jämt lager av sockerblandningen på crème brûléen.
  11. Gratinera av med en liten gasolbrännare.

Rårörda hjortron

  1. Blanda hjortron och socker och låt stå i rumstemperatur minst 10h.