Rådjurssadel med rostade rotfrukter

Rådjurssadel med rostade rotfrukter
Foto: TV4

Rådjurssadel med rostade rotfrukter

Av: Torbjörn - Karlskrona

Från: Halv åtta hos mig

26 ingredienser

Rådjurssadel med rostade rotfrukter serveras med en rödvinssås.

Dryckestips
Santa Carolina, Baricca Gran Reserva, art.nr. 6242, 89 kr. Ett mustigt vin ifrån Chile bestående av 36 % Cabernet Sauvignon, 31 % Carmenière och 33 % Syrah kommer att balansera och matcha rådjuret.
Ha gärna samma vin i rödvinssåsen.

Se Torbjörn göra såsen här

Torbjörn från Karlskrona lagade även

Hummersoppa

Camembert med hjortron

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Rådjur

  • 1,2-1,5 kg rådjurssadel
  • italiensk skinka
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

rostade rotfrukter

  • 6 potatisar
  • 4 morötter
  • 2 palsternackor
  • 2 rödbetor
  • olja
  • salt, efter smak (eller örtsalt)
  • peppar (efter smak)

svamp

  • 1 l kantareller
  • smör, att steka i

Sås

  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 1 palsternacka
  • 1 rotselleri
  • 5 dl rött vin
  • 3 dl grädde
  • 1 köttbuljongtärning
  • stjärnanis
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • strösocker (efter smak)
  • soja, för att få lite färg

Serveras med

  • Sparris, grillad el stekt

Gör så här

Rådjur

  1. Sätt ugnen på ca 150 grader .
  2. Börja med att putsa och filea ur sadeln och ta bort senor.
  3. Blanda salt och nymalen peppar och gnid in filéerna ordentligt.
  4. Linda runt filéerna med skinkan och fräs dessa på hög värme tills de fått en fin färg runt om.
  5. Sätt i en grilltermometer på den smala delen av filén. Alltså inte där filén är som tjockast. Många gör här fel och det kan innebära att köttet är helt genom stekt på den smala delen och rött på den tjocka.
  6. Låt köttet stå i ugnen till att köttet når ca 58-60 grader.
  7. Ta därefter ut köttet och låt det vila i ca 10 minuter i folie.

Rotfrukter

  1. Tvätta och skala rotfrukterna.
  2. Skär upp dem i klyftor och lägg i en bunke.
  3. Häll på olja, salt eller örtsalt och peppar. Örtsalt ger en helt annan karaktär på smaken och gör den fantastiskt god.
  4. Bland runt detta i bunken och häll därefter upp dem i en långpanna.
  5. Rosta i ugnen, även de på ca 150 grader. Låt stå där i ca 40 minuter.
  6. Sätt in rotfrukterna tillsammans med köttet i ugnen och öka ugnstemperaturen till 200 grader de sista 10 minuterna då köttet vilar.

Sås

  1. Skala och skär ner grönsakerna i mindre bitar.
  2. Låt grönsakerna steka på låg värme till dess att de släpper ifrån sig sina smaker. Man får inte bränna dem, var lite försiktig med sellerin då den kan ge från sig ganska kraftig smak.
  3. Därefter, häll på vinet. Jag använder alltid samma vin till såsen som till maten.
  4. Låt det småkoka till dess att vätskan halverats.
  5. Sila bort grönsakerna.
  6. Häll i grädden i den återstående vätskan.
  7. Tillsätt en köttbuljongtärning.
  8. Tillsätt även lite socker.
  9. Sist av allt, tillsätt en stjärnanis och lite peppar. Låt inte stjärnanisen vara i för länge , för den kan ge väldigt mycket smak, max några minuter.
  10. Färga såsen med soja.
  11. Smaka av, ibland kan man få tillföra lite extra buljong och socker.

Svamp

  1. Stek svampen i smör och servera som tillbehör.

Sparris

  1. Grilla eller stek sparris snabbt och servera som tillbehör.