Älgfilé med murkelsås

Älgfilé med murkelsås
Foto: TV4

Älgfilé med murkelsås

Av: Torbjörn - Arvika

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

1h

Älgfilé som serveras med murkelsås, rotfrukter och grillat äpple fyllt med lingon.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 800 g älgfilé
  • 1 burk konserverade murklor
  • 1 schalottenlök
  • 5 dl grädde
  • 0,5 dl kalvfond
  • salt
  • peppar
  • smör, till stekning
  • 2 äpplen
  • 1 dl lingon
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk brunt farinsocker
  • 2 morötter (stora)
  • 1 bit kålrot
  • 1 purjolök (det gröna)
  • 1-2 msk cognac
  • 30 g smör

Gör så här

Älgfilé

  1. Bryn älgfilén runt om i smör.
  2. Lägg sedan filén i ugnsäker form.
  3. Salta och peppra och ställ i ugnen på ca 175 grader. tills innertemperaturen är 55 grader (medium). Låt ugnen stå på till äpplena.
  4. Packa in filén i folie och låt vila några minuter.
  5. Vid servering skär ca 1,5 cm tjocka skivor.

Sås

  1. Hacka murklorna och löken, stek sedan i en gryta.
  2. Löken får ej ta färg.
  3. Tillsätt buljong och grädde och koka cirka 10 minuter.
  4. Slå på konjak och rör i en klick smör.

Äpple med lingon

  1. Halvera äpplena ta bort kärnhuset.
  2. Strö över brun farin.
  3. Sätt in i ugnen i cirka 10-15 minuter.
  4. Fyll hålet med rårörda lingon.

Rotfrukter

  1. Skär rotfrukterna i stavar 0.5 tjocka och 10 cm långa.
  2. Koka i saltat vatten i cirka 10 minuter.
  3. Skär den gröna delen av purjolöken i långa strimlor, cirka 1 cm breda.
  4. Koka dem så de blir mjuka.
  5. Används sedan som snören runt rotfrukterna.
  6. Blanda rotfrukterna i fyra buntar, bind med purjolöken till ett paket.

Vintips från Torbjörn
Tokolosh Merlot art nr 2057, 74 kr