Sparrisomelettbakelse med lax och chiliräkröra

ca 30 min
4
Sparrisomelettbakelse med lax och chiliräkröra
Foto: tv4

Omelett med sparris, lax och chiliräkröra. En mustig förrätt i sann LCHF-anda. Denna förrätt kan förberedas och mycket lätt och snabbt tillredas innan servering.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck

2712 Domaine Pré Baron Sauvignon Blanc, Loire, Frankrike, 89:-
Ett torrt, friskt vin med inslag av passionsfrukt, lime, persika och örter. Vinet har en fin syra och en liten smörig touch vilket gifter sig fint med fetman ifrån laxen och chiliräkröran.

31 oktober 2013
Visa mer
ca 30 min
4

Du behöver

Omelett

  • 100 g grön sparris
  • 5 ägg
  • 0,5 dl grädde

Chiliräkröra

  • 1,5 dl färska räkor, skalade
  • 1-2 tsk färsk röd chili, finhackad
  • 1 dl äkta majonnäs
  • 1 dl fet crème fraiche
  • 75 g stenbitsrom

Dekoration

  • 4 skivor rökt lax
  • 75 g svart rom
  • 75 g stenbitsrom
  • 1 knippe dill
  • 1 citron
  • 4 körsbärstomater
  • lite sallad för garnering
  • 4 skivor gurka (diagonalskurna) för garnering
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Omelett
    Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Förväll sparrisen i lättsaltat vatten tills den är mjuk (ca 5 min).
  3. Klä en rektangulär ugnsfast form med smörpapper i botten.
  4. Fördela sparrisen jämt i botten av formen. Blanda ägg och grädde i en bunke och slå den över sparrisen. Grädda mitt i ugnen tills det blivit en omelett (ca 15 min). Omeletten bör kylas snabbt och kan ställas i kylen sedan, inför serveringen.
  5. Chiliräkröra
    Finhacka dillen, men spara 4 kvistar för dekoration.
  6. Rör ihop räkor, chili efter smak, stenbitsrom, finhackad dill, crème fraiche och majonnäs. Smaka av med lite citronsaft, salt och peppar. Ställ kallt tills servering.
  7. Servering
    Skär omeletten i fyra lika stora rektanglar. Lägg på rökt lax så hela biten täcks. Jämna till kanterna.
  8. Garnera med lite sallad och klicka på räkröran. Lägg 0,5 tsk stenbitsrom och 0,5 tsk svart rom ovanpå.
  9. Skär ett kryss i tomaten och dekorera rätten med denna, tillsammans med gurkskivan. Riv lite citronskal över.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept