Misosoppa

Misosoppa
Foto: TV4

Misosoppa

Av: Tomoko - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

Misosoppa och hembakt fullkornsrågbröd på surdeg med hummus.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

  • 10 cm wakame (havsgrönsaker)
  • 1 gul lök
  • 1 palsternacka (eller rotpersilja)
  • 1 morot
  • 1 l vatten
  • 2 msk miso (ca 1 tsk per person)
  • purjolök, finhackad, till garnering

Surdeg

  • 1 dl fullkornsvetemjöl (grahamsmjöl)
  • 1 dl överblivet kokt råris
  • 1 dl vatten

Förbered kvällen innan bakning

  • 2 dl surdeg
  • 5 dl vatten
  • 10 dl fullkornsrågmjöl
  • 1 msk linfrön
  • 1 msk solroskärnor
  • 1 tsk havssalt

Hummus

  • 4 dl färdigkokta kikärtor
  • 0,5 dl vatten, kokande (från kikärtorna)
  • 2 msk tahinipasta
  • 0,25 gul lök
  • 0,5 citron
  • 0,5 tsk havssalt

Gör så här

Misosoppa

  1. Blötlägg wakame i ca 2 dl i minst 10 minuter.
  2. Skär löken i tunna halvmånar och skär den oskalade palsternackan/rotpersiljan och den oskalade moroten i jämna bitar.
  3. Lägg först i den gula löken, följt av rotpersiljan och sedan morötterna i en kastrull och koka grönsakerna med en kopp vatten tills de blir mjuka.
  4. Skär wakamen i bitar och lägg i grytan tillsammans med resten av vattnet.
  5. Blanda miso med lite av vattnet i en mortel och mal den.
  6. Tillsätt den till soppan när den är klar. Servera soppan varm med finhackad purjolök. Miso skall inte kokas, då mycket av dess naturliga mjölksyrebakterier då förstörs.

Fullkornsrågbröd på surdeg

  1. Börja med surdegen. Blanda mjöl och vatten i en glasburk, gärna med glaslock.
  2. Låt den stå i rumsvärme i ett par dagar.
  3. När den börjar dofta surt, är bubblig på ytan och har en fast men inte hård konsistens, tillsätt 1 dl fullkornsvetemjöl och lite vatten. Då är surdegen färdig att användas.
  4. Mata resten av surdegen varannan dag med kokt råris eller fullkornsvetemjöl och rör om. Den håller sig länge i kylskåpet. Man kan också använda andra mjölsorter och skållade sädeskorn.

Förbered kvällen innan bakning

  1. Blanda vatten, surdeg och sedan lägg till mjölet, linfrön, solrosfrön och havssalt.
  2. Rör väl med en träslev ca 100 gånger.
  3. Lägg den i smorda brödformar, täck formarna med en handduk och låt stå över natten.
  4. På morgonen gräddas brödet i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter på 200 grader.
  5. Låt den stå i 30 minuter och ta sedan brödet ur formen och låt det svalna på ett galler.

Hummus

  1. Pressa juicen ur citronen och blanda alla ingredienser i matberedare till purékonsistens.