Älggryta med vinterkryddor, päron och messmör

Älggryta med vinterkryddor, päron och messmör
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Älggryta med vinterkryddor, päron och messmör

23 ingredienser

Mustig älggryta som serveras med vinterkryddor, päron samt messmör.

Se fler recept från

Mitt kök

Ingredienser

Älggryta

  • 800 g grytbitar av älg [2x2 cm]
  • 1 kanelstång
  • 1 stjärnanis
  • 2 lagerblad
  • 6 kryddpepparkorn
  • 1 torkad hel ingefära
  • 5 korn malen svartpeppar
  • 1 dl svartvinbärsgelé
  • 0,5 flaska rödvin
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 200 g champinjoner
  • vatten

Päron med messmör

  • 2 päron
  • 50 g smör
  • 50 g messmör
  • 1 kvist timjan
  • salt

Potatispuré

  • 600 g mandelpotatis, skalad
  • 100 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 dl grädde
  • salt

Gör så här

Älgfilé

  1. Stek älg och grönsaker i olja i tryckkokare.
  2. Tillsätt kryddor, gelé och vin, fyll upp med vatten så att det täcker.
  3. Lägg på plocket och koka under tryck i cirka 40 minuter.
  4. Smaka av med salt och red eventuellt av grytan lite.

Päron- och messmör

  1. Skala päronen och klyfta dem.
  2. Stek päronen gyllene i smör, när de fått fin färg tillsätt messmör och glasera päronen.
  3. Tillsätt timjan och salt.
  4. Servera päronen till grytan.

Potatispuré

  1. Koka potatisen och pressa den genom sil, tillsätt smör och sedan mjölk och grädde.
  2. Smaka av med salt.