Älggryta med vinterkryddor, päron och messmör

Älggryta med vinterkryddor, päron och messmör
Foto: TV4
Från Mitt kök

Mustig älggryta som serveras med vinterkryddor, päron samt messmör.

Se fler recept från

Mitt kök


12 december 2011
Visa mer

Du behöver

Älggryta

  • 800 g älg grytbitar 2x2cm
  • 1 st kanelstång
  • 1 st stjärnanis
  • 2 st lagerblad
  • 6 st kryddpepparkorn
  • 1 st torkad hel ingefära
  • 5 korn malen svartpeppar
  • 1 dl svartvinbärsgelé
  • 0,5 st flaska rödvin
  • 2 st gula lökar
  • 2 st morötter
  • 200 g champinjoner
  • vatten

Päron med messmör

  • 2 st päron
  • 50 g smör
  • 50 g messmör
  • 1 kvist timjan
  • salt

Potatispuré

  • 600 g mandelpotatis, skalad
  • 100 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 dl grädde
  • salt

Gör så här

  1. Älgfilé
    Stek älg och grönsaker i olja i tryckkokare.
  2. Tillsätt kryddor, gelé och vin, fyll upp med vatten så att det täcker.
  3. Lägg på plocket och koka under tryck i cirka 40 minuter.
  4. Smaka av med salt och red eventuellt av grytan lite.
  5. Päron- och messmör
    Skala päronen och klyfta dem.
  6. Stek päronen gyllene i smör, när de fått fin färg tillsätt messmör och glasera päronen.
  7. Tillsätt timjan och salt.
  8. Servera päronen till grytan.
  9. Potatispuré
    Koka potatisen och pressa den genom sil, tillsätt smör och sedan mjölk och grädde.
  10. Smaka av med salt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept