Hel kyckling

Hel kyckling
Foto: Matilda Lindeblad

Ett sätt att tillaga kött och fågel på är att först koka och sedan grilla så att det blir både genomstekt och vackert. Om du använder dig av ånga behåller kycklingen sin saftighet. Genom att pensla med rosmarin, apelsin och honung får du en snygg och glansig grillyta

Prova kalkon. Med samma teknik kan du även lyckas fint med en hel kalkon, men det tar förstås lite längre tid. Använd termometern. Revbensspjäll och andra större köttbitar kan också tillagas på samma sätt.

Grilla ute. Den som vill imponera vid utegrillen gör det första steget i ugnen och grillar sedan utomhus. Lika gott, om inte godare, och dessutom genomstekt.

Snällare. Kycklingen är genomstekt och saftig när tillagningen i intervallångan är klar, så det går bra att hoppa över grillningen. Perfekt för kycklingkött till sallader, wraps eller baguetter.


Här kan du läsa mer om hur du lagar mat i ångugn!


8 april 2008
Visa mer
4

Du behöver

  • 1,5 kg kyckling (st)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • kvistar av rosmarin

Apelsinglace:

  • 1 st rivet skal och pressad saft från apelsin
  • 1 msk honung
  • 1 msk hackad rosmarin

Gör så här

  1. Salta och peppra kycklingen och lägg den i en ugnsform.
  2. Lägg kvistar av rosmarin i kycklingen. Fäst eventuellt ihop vid låren med tandpetare.
  3. Tillaga i intervallånga 180˚ och beräkna 1–1 ¼ timme från det att ugnen är varm. Alternativt använder du termometern inställd på 75º.
  4. Var i så fall noga med att sätta den i bröstfiléns tjockaste del.
  5. Blanda samman apelsinskal och saft med honung och rosmarin.
  6. Ta ut kycklingen ur ugnen, lägg över den på ett galler med en långpanna under och pensla med glacen (så långt hade vi kommit på bilden).
  7. Grilla kycklingen på maxgrill i ugnen 15–20 minuter tills den får fin färg runtom.
  8. Pensla gärna flera gånger under grillningen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept