Timjanstekt fläskkotlett från Domta

Tommy Myllymäki 2016

Timjanstekt fläskkotlett från Domta

22 ingredienser

Fläskkotlett som serveras med grovsenapssås och bräserad sommarkål.

Se fler recept ur

Mitt Kök Sverigeresan

Ingredienser

portioner

Fläskkotlett

  • 4 fläskkotletter, med ben
  • 4 kvistar timjan
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl grädde
  • 2 msk hönsbuljong
  • 2 msk grovkornig senap
  • 2 msk persilja, finhackad
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • smör, till stekning

Kål

  • 1 sommarkål, huvud, skuren i klyftor
  • 4 färska lökar, i halvor
  • 1 bit rökt sidfläsk
  • 2 dl vitt vin
  • 1 lagerblad
  • 3 kvistar timjan
  • 1 tsk kummin, stött
  • 2 dl hönsbuljong
  • smör, till stekning
  • salt (efter smak)
  • strösocker (efter smak)

Gör så här

Fläskkotlett

  1. Bryn smöret i en stekpanna,
  2. Krydda kotletterna med salt och peppar och bryn kotletterna fint runt omkring.
  3. Tillsätt timjankvistar och stek kotletterna färdigt på medelvärme under ösning.
  4. Tag upp kotletterna och tillsätt lök samt vitt vin och deglacera stekpannan.
  5. Tillsätt grädde och reducera tills såsen börjar tjockna.
  6. Tillsätt senap och smaka av med salt och peppar, tillsätt kotletter samt persilja och servera med bräserad kål.

Kål

  1. Bryn kålen lätt i en kastrull på snittytorna.
  2. Tillsätt lök, rökt sidfläsk, timjan, lagerblad, vitt vin, kummin och hönsbuljong.
  3. Sjud kålen mjuk i spadet och smaka av det sista med salt och socker.
  4. Servera som det är eller med lite kokt potatis.