Kronärtskockor

Kronärtskockor
Foto: Matilda Lindeblad
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Kronärtskockor

Av: Tommy Myllymäki

Från: lyckas med ånga

11 ingredienser

Den här rätten är både lantligt och fransk, men också festligt att bjuda på! Kronärtskockor barigoule blir vackrast med små skockor, men det blir lika gott med stora skockor som är lättare att få tag på. Buljongen får en härlig smak med lite rökt fläsk.

Undvik trådar. Ett tips för att få bort trådarna från skockans bottnen är att skära ett snitt på några millimeter runt stjälken, närmast bottnen. När du sedan bänder försiktigt lossar stjälken och de grövsta trådarna som går upp i bottnen följer med.

Här kan du läsa mer om hur du lagar mat i ångugn!

Ingredienser

portioner
  • 4 små kronärtskockor
  • 6 morötter (små)
  • 1 gul lök (liten)
  • 12 klyftor vitlök
  • 75 g rökt fläsk
  • 3,5 dl vitt vin
  • 1 dl hönsbuljong
  • 4 lagerblad
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl olivolja
  • timjan

Gör så här

  1. Bryt bort skaftet från kronärtskockorna och dela skockorna i halvor eller fjärdedelar.
  2. Skala och skiva morötterna.
  3. Skala och finhacka löken.
  4. Skala vitlöksklyftorna.
  5. Skär fläsket i fina tärningar.
  6. Häll vin och buljong i en ugnsfast form.
  7. Lägg i morötter, vitlök, fläsk, lagerblad och salt.
  8. Tryck ner skockorna i formen och ringla över olivoljan.
  9. Kör på full ånga tills bladen lossnar lätt.
  10. Beräkna 25–35 minuter från det att ugnen är varm.
  11. Ta bort skägget från skockornas mitt.
  12. Servera skockorna i djup tallrik med grönsaker, spad och timjan.
  13. Ett nybakat lantbröd passar bra till.