Blomkål

Blomkål
Foto: Matilda Lindeblad
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Blomkål

Av: Tommy Myllymäki

Från: lyckas med ånga

10 ingredienser

Att kombinera blomkål med kapris och russin kan tyckas vara en ovanligt men är väl värt att prova. Den rustika italienska rätten passar alldeles ypperligt som en lätt lunch med ett gott bröd till eller som ett tillbehör till stekt eller grillad fisk. Mums!

Broccoli. Hel broccoli eller i buketter går fint att ånga på samma sätt.

Fänkålssallad. Att göra en ljummen fänkålssallad är lätt. Dela fänkålen i bitar och ånga till önskad spänst. Beräkna 10–15 minuter från det att ugnen är varm. Gör under tiden en vinägrett som avrundas med majonnäs och smaksätts med dill. Vänd ner fänkålen i dressingen och servera salladen ljummen som tillbehör.

Ingredienser

portioner
  • 1 blomkål
  • 1 tsk salt

dressing:

  • 2 msk sultanrussin
  • 2 msk kapris
  • 2 msk citron, pressad
  • 4,5 msk olivolja
  • 3-5 droppar vatten
  • salt
  • peppar

Garnering:

  • gräslök

Gör så här

  1. Ansa och skölj blomkålshuvudet.
  2. Behåll det helt eller dela det i buketter.
  3. Lägg i en ugnsform och strö över salt.
  4. Tillaga på full ånga.
  5. Beräkna 10–20 minuter från det att ugnen är varm.
  6. Prova med en sticka.
  7. Koka upp russinen i lite vatten.
  8. Sila bort vattnet och låt dem svalna.
  9. Mixa sedan russinen med avrunnen kapris, citronsaft och olivolja.
  10. Avsluta med några droppar vatten.
  11. Smaka av med salt och peppar.
  12. Droppa dressingen över blomkålen och garnera med finskuren gräslök.