Plommon i vin

Plommon i vin
Foto: Matilda Lindeblad
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Plommon i vin

Av: Tommy Myllymäki

Från: lyckas med ånga

4 ingredienser

Det är inte alltid så lätt att hitta ätmogna plommon i butiken, men ack så gott det kan vara. De här inkokta plommonen kan du även göra på en aning hårda frukter. Det blir en vacker sensommardessert med smak av jul.

Sött Prova att byta ut strösockret mot råsocker, farin- eller muscovadosocker för att få en annorlunda smak. Ljust muscovado smakar kola. Mörkt muscovado smakar lakrits.

Spara resterna Om det blir något över kan du slå en skvätt konjak över plommonen i sin lag och spara några dagar i kylen.

Plommonen i receptet ovan kan bytas ut mot skalade och delade päron.

Här kan du läsa mer om hur du lagar mat i ångugn!

Ingredienser

portioner
  • 8 röda plommon
  • 3 dl rött vin, fruktigt
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 kanelstänger

Gör så här

  1. Blanda vin, socker och kanelstång i en kastrull.
  2. Låt koka ihop ca 10 minuter.
  3. Dela plommonen, kärna ur dem och skär i klyftor.
  4. Lägg klyftorna i en ugnsform (den ska helst vara djup och lite trång) och slå rödvinskoket över.
  5. Sätt ugnen på intervallånga 80˚. Beräkna 20–25 minuter från det att ugnen är varm. Minska tiden om plommonen är riktigt mogna.
  6. Låt plommonen svalna i den goda lagen.
  7. Servera med en krämig vaniljglass.