Mandariner

Mandariner
Foto: Matilda Lindeblad

En fräsch och lätt dessert. Kom ihåg att släcka ner ljuset när det brinnande fatet bärs fram. Du behöver givetvis inte servera mandarinerna med eldfängd alkohol.

Citrusfrossa. Apelsin i stora bitar, ananas i skivor eller clementiner går också bra att tillaga på detta sätt.


Här kan du läsa mer om hur du lagar mat i ångugn!


21 april 2008
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 st mandariner
  • 4 tsk apelsinmarmelad, gärna med bitter smak
  • 2 tsk brun farin

Flambering:

  • 0,5 dl apelsinlikör

Gör så här

  1. Skala mandarinerna (använd gärna kniv och ta bort lite av hinnorna) och skär dem i halvor.
  2. Lägg dem i en ugnsfast form som du vill använda för serveringen.
  3. Bred apelsinmarmelad över snittytan.
  4. Pudra rikligt med brun farin över.
  5. Så här långt kan du förbereda.
  6. I så fall täcker du formen med plastfolie och ställer den svalt i max några timmar. Om fatet får stå längre dras mycket av fruktsaften ur och det blir svårt att flambera.
  7. Sätt ugnen på intervallånga 180˚ och beräkna ca 15 minuter från det att ugnen är varm.
  8. När det är några minuter kvar i ugnen värmer du apelsinlikören försiktigt i en kastrull på spisen.
  9. Ta ut formen, häll över spriten, tänd på och servera direkt.
  10. Mjuk vaniljglass eller lättvispad grädde är gott till. Och kanske ett hembakat havreflarn.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept