Crème brûlée med kaffe och kardemumma

Crème brûlée
Foto: Matilda Lindeblad
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Crème brûlée med kaffe och kardemumma

Av: Tommy Myllymäki

Från: lyckas med ånga

8 ingredienser

45 m

En perfekt avslutning på en middag är en riktigt god crème brûlée. Att tillaga brûléen i ugnen är det absolut enklaste sättet. Här är den smaksatt med kaffe och kardemumma. I ugnsgrillen fixar vi det knäckiga skalet.

Brylépudding. Desserten, som också kallas crème caramel, är en nära släkting till crème brûlée. Puddingen är en bra dessert när man vill ha allt förberett och den tillagas också med fördel i ånga. Bottna portionsformar med en karamellsås, fyll på med mjölk-, socker och äggblandning och tillaga i ånga.Brylépuddingarna serveras kalla och eventuellt uppstjälpta.

Brännare. En av de få funktioner som din ugn inte är utrustad med är en brûléebrännare. Därför använder vi ugnens grill, vilket går (nästan) lika bra.

Ingredienser

portioner
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 0,75 dl kaffeböna
  • 1 tsk kardemummakärnor, lätt stötta
  • 0,25 dl strösocker
  • 6 äggulor
  • 0,5 dl strösocker

Servering

  • 2 msk strösocker

Gör så här

  1. Låt grädde, mjölk, kaffebönor, kardemummakärnor och socker koka upp under omrörning. Tänk på att det snabbt kokar över.
  2. Ta kastrullen från värmen. Låt stå och dra en stund. Sila sedan bort bönor och kärnor.
  3. Vispa äggulor och resterande socker vitt och pösigt. Vispa ner den varma gräddblandningen i äggsmeten.
  4. Ställ 6 portionsformar à 1,5 dl på ett galler. Fördela blandningen i formarna.
  5. Sätt på full ånga och grädda tills brûléen har stannat. Beräkna ca 25 minuter från det att ugnen är varm. Låt formarna svalna innan du ställer in dem i kylskåp.
  6. När det är dags att servera; strö över socker och ställ in i ugnen på maxgrill 4–5 minuter. Ytan ska vara gyllenbrun och knäckig, men inte bränd.
  7. Servera direkt.