Skinkstek i påse med äpple och lök samt mormors potatis med jordärtskocka och färskost

Du behöver

  • 600 g skinkstek av fransyska
  • salt och peppar
  • smör
  • 2 st röda äpplen
  • 12 pärllökar
  • skal av 1/2 citron
  • 2 kvistar timjan
  • 1 st lagerblad
  • 1 dl hönsbuljong
  • 1 st stekpåse
  • maizena för brun sås

Mormors potatis med jordärtskocka och färskost:

  • 400 g jordärtskocka
  • 400 g mandelpotatis
  • 30 g rökt sidfläsk
  • 100 g naturell färskost
  • salt
  • finskuren gräslök

Gör så här

  1. Krydda skinksteken med salt och peppar runt om. Bryn hastigt i smör i en stekpanna.
  2. Skär äpplena i klyftor, ta bort kärnhuset. Skala och dela pärllökarna i halvor.
  3. Placera skinka, äpple, lök, citronskal, timjan, lagerblad och buljong i stekpåsen. Stek färdigt i ugn, 150° till köttet har en innertemperatur på 63°. Låt vila i påsen ca 20 minuter.
  4. Sila av stekskyn, ta vara på lök och äpple som sparas till serveringen. Koka upp stekskyn och red av med lite maizena, smaka av med salt och peppar.
  5. Mormors potatis med jordärtskocka och färskost:
  6. Skala och skär jordärtskocka och potatis i mindre bitar. Koka skocka och potatis mjuka i lättsaltat vatten. Häll av och låt ånga av ordentligt. Skär under tiden sidfläsket i små tärningar och stek det knaprigt i torr panna på medelhög värme. Blanda sedan ner fläsk och färskost i potatisen och skockan, rör ihop till ett härligt stomp. Smaka av med salt. Avsluta med att blanda ner gräslöken.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept