Harfilé med tryffelsås

Harfilé med tryffelsås
Foto: TV4

Om du inte får tag i hare går annat viltkött lika bra att använda istället. Ett välkompnerat recept som passar bra på hösten eller vintern. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

18 februari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 st scharlottenlök
  • 2 dl harfond
  • 2 msk madeiravin
  • 2 msk rödvin
  • 2 msk tryffeljuice
  • 1 msk Röd vinbärsgelé
  • 2 msk smör
  • salt och peppar
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 msk Färsk tryffel

Hare

  • 1 st harrygg
  • 3 st enbär
  • 1 knippe färsk timjan
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0,5 krm spiskummin
  • solrosolja

Potatiskulor

  • 10 st potatisar
  • smör

Päronkulor

  • 2 msk socker
  • salt
  • 1 msk citronsaft
  • 1 st kryddnejlika
  • 1 st lagerblad

Lökmarmelad

  • 2 st rödlökar
  • vatten
  • 1 msk smör
  • 1 msk honung
  • 1 msk sherryvinäger

Gör så här

  1. Finhacka scharlottenlök och koka upp med harfond, madeira och rödvin. Tillsätt tryffeljuice och vinbärsgele låt koka upp.
  2. Tillsätt smör i såsen. Smaka av med balsamvinäger, salt och krossad peppar. Ta bort såsen från värmen. Tillsätt hackad tryffel och fluffa upp såsen med en stavmixer.
  3. Harfilén: Krydda den utskurna harfilén med krossade enbär, krossad peppar, färsk hackad timjan, krossad vitlöksklyfta och spiskummin. Ringla över solrosoljan och låt stå i rumstemperatur. Bryn köttet i torr stekpanna, stek färdigt i ugn 170 grader (cirka 55 grader). Ta ut och låt vila.
  4. Potatiskulor: Koka potatisen och stek den i smör.
  5. Päronkulor: Koka päronen tillsammans med vatten, salt, socker, citronsaft, kryddnejlika och lagerblad.
  6. Lökmarmelad: Skiva rödlöken och koka upp den snabbt i vatten. Låt rinna av. Blanda ner smör, honung och sherryvinäger. Koka upp på svag värme tills röran får en seg marmeladkonsistens.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept