Äppelpaj

Äppelpaj
Foto: TV4

En klassiker i det svenska köket. Äppelpaj funkar för nästan alla tillfällen. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.


Här hittar du recept på vaniljglass som passar till äppelpajen



Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

13 mars 2009
Visa mer
4

Du behöver

Deg

  • 4 dl vetemjöl
  • 4 msk vatten
  • 150 g smör
  • 2 msk socker

Fyllning

  • 1 kg äpplen
  • 1,5 dl aprikosmarmelad
  • 1 tsk kanel
  • 1 dl socker
  • 1 msk smör
  • 500 g vaniljglass

Gör så här

  1. Blanda vetemjöl, socker, smör och vatten till en pajdeg. Kavla ut degen till en rundel, vik den dubbel. Plasta in den och låt den vila i kylskåp 1 timma.
  2. Kärna ur och skala äpplena och skär i klyftor.
  3. Blanda aprikosmarmeladen med lite vatten så att den blir smidig.
  4. Lägg ut degen i en pajform med löstagbar botten. Den ska hänga ut över kanten.
  5. Lägg på äppelbitarna och strö över kanel. Klicka över marmeladen och bred ut den. Pudra över cirka 1 dl socker och klicka på lite smör. Vik över degkanterna. Grädda mitt i ugnen 175 grader i cirka 50 min.
  6. Servera med vaniljglass.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept