Svensk fisksoppa med fransk rouille

koket.se
Svensk fisksoppa med fransk rouille
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016

Svensk fisksoppa med fransk rouille

24 ingredienser

30 m

God fisksoppa med fänkål, dillfrö, vit fisk (kummel, kolja eller torsk) samt handskalade räkor. Servera med rouille, en fransk saffransaioli. Tänk på att alla ingredienser till rouillen ska vara i samma temperatur för att majonnäsen inte ska skära sig.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Fisksoppa

  • 2 små fänkål
  • 150 g morot
  • 200 g potatis
  • 140 g sockerärtor
  • 0,5 purjolök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 knippe dill
  • 1 msk dillfrö
  • 3 dl vitt vin
  • ca 3 dl fiskfond, ej koncentrerad
  • 3 dl grädde
  • 400 g kummel, kolja eller torsk
  • 100 g handskalade räkor
  • salt
  • svartpeppar

Roille

  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 dl rapsolja (ej kallpressad)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 g saffran
  • 1 äggula
  • 1 skiva vitt bröd
  • ca 1 tsk citron, saft
  • 1-2 krm cayennepeppar
  • salt

Gör så här

Rouille

  1. Börja med den majonnäsliknande såsen rouille. Skär bort kanterna från brödet och doppa det i vatten så att det suger åt sig vätskan. Pressa ut vattnet och smula ner brödet i en bunke.
  2. Blanda med äggula, saffran, cayenne och riven vitlök.
  3. Tillsätt oljan droppvis under tiden som du vispar eller mixar kraftigt.
  4. Fortsätt vispa tills majonnäsen är krämig och tjock. Smaka av med citronsaft och salt och ställ åt sidan.

Fisksoppa

  1. Strimla pulrjolök och vitlök. Skär övriga grönsaker i munsbitstora bitar. Skär fisken i bitar som är
  2. ca 2 cm stora.
  3. Fräs lök och dillfrön i en kastrull med olja tills löken är mjuk.
  4. Tillsätt alla grönsaker utom sockerärtor och låt dem fräsa med en kort stund.
  5. Slå på vin och låt koka upp. Tillsätt fiskfond och grädde och låt koka upp. Sjud i 10-15 minuter eller tills alla grönsaker börjar bli mjuka.
  6. Smaka av med salt och svartpeppar och lägg i fisk, sockerärtorna och hackad dill.
  7. Ta kastrullen åt sidan och lägg i räkorna. Servera soppan med rouillen och ett gott bröd.