Svensk fisksoppa med fransk rouille

30
4
Från Mitt kök

God fisksoppa med fänkål, dillfrö, vit fisk (kummel, kolja eller torsk) samt handskalade räkor. Servera med rouille, en fransk saffransaioli. Tänk på att alla ingredienser till rouillen ska vara i samma temperatur för att majonnäsen inte ska skära sig.

19 mars 2013
Visa mer
30
4

Du behöver

Fisksoppa

  • 2 små fänkål
  • 150 g morot
  • 200 g potatis
  • 140 g sockerärtor
  • 0,5 purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 knippe dill
  • 1 msk dillfrön
  • 3 dl vitt vin
  • ca 3 dl fiskfond (ej koncentrerad)
  • 3 dl grädde
  • 400 g kummel, kolja eller torsk
  • 100 g handskalade räkor
  • salt och svartpeppar

Roille

  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 dl rapsolja (ej kallpressad)
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 0,5 g saffran
  • 1 äggula
  • 1 skiva vitt bröd
  • ca 1 tsk citronsaft
  • 1-2 krm cayennepeppar
  • salt

Gör så här

  1. Rouille
    Börja med den majonnäsliknande såsen rouille. Skär bort kanterna från brödet och doppa det i vatten så att det suger åt sig vätskan. Pressa ut vattnet och smula ner brödet i en bunke.
  2. Blanda med äggula, saffran, cayenne och riven vitlök.
  3. Tillsätt oljan droppvis under tiden som du vispar eller mixar kraftigt.
  4. Fortsätt vispa tills majonnäsen är krämig och tjock. Smaka av med citronsaft och salt och ställ åt sidan.
  5. Fisksoppa
    Strimla pulrjolök och vitlök. Skär övriga grönsaker i munsbitstora bitar. Skär fisken i bitar som är
    ca 2 cm stora.
  6. Fräs lök och dillfrön i en kastrull med olja tills löken är mjuk.
  7. Tillsätt alla grönsaker utom sockerärtor och låt dem fräsa med en kort stund.
  8. Slå på vin och låt koka upp. Tillsätt fiskfond och grädde och låt koka upp. Sjud i 10-15 minuter eller tills alla grönsaker börjar bli mjuka.
  9. Smaka av med salt och svartpeppar och lägg i fisk, sockerärtorna och hackad dill.
  10. Ta kastrullen åt sidan och lägg i räkorna. Servera soppan med rouillen och ett gott bröd.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept