Blåmusslor med bacon och vitlöksbröd

koket.se
Blåmusslor med bacon och vitlöksbröd
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016

Blåmusslor med bacon och vitlöksbröd

12 ingredienser

Blåmusslor i en god musselsoppa med vitt vin. Serveras med bacon och vitlöksbröd.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Musselsoppa

  • 1 kg blåmusslor
  • 1 gul lök (stor)
  • 2 vitlökar
  • 140 g bacon
  • 3 dl vitt vin
  • 3 dl grädde
  • 1 knippe timjan
  • 0,5 chilifrukt

Vitlöksbröd

  • baguette (eller annat ljust bröd)
  • 100 g smör
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 kruka persilja

Gör så här

  1. Börja med vitlöksbrödet. Skär brödet i mindre bitar.
  2. Hacka vitlök och persilja fint och blanda med rumsvarmt smör.
  3. Stek brödet i en torr grillpanna eller vanlig stekpanna så det får lite färg. Placera på en plåt och bred på rikligt med smör på varje bit.

Musselsoppa

  1. Gör rent blåmusslorna. Spola dem under kallt vatten. Kasta de musslor som är öppna och inte stänger sig när man knackar på dem.
  2. Hacka chili, vitlök och gul lök fint. Strimla baconen.
  3. Ta en stor och rymlig kastrull, tillsätt olja.
  4. Fräs lök, bacon och chili tillsammans tills de mjuknar.
  5. Slå över musslorna och blanda runt.
  6. Slå på vitt vin och låt det koka upp.
  7. Sedan på med grädde och fint hackad timjan och låt grytan koka.
  8. När musslorna öppnar sig är de klara.
  9. In med vitlöksbrödet i ugnen, ca 200 grader i 5 minuter till smöret smält.
  10. Om du vill kan musslorna plockas ur kastrullen och så kan såsen kokas samman mer innan servering.