Smörgåstårta med kallrökt lax, räkor och pepparrot

4 - 6
Smörgåstårta med kallrökt lax, räkor och pepparrot
Foto: tv4
Från Mitt kök

Smörgåstårta med fisk och skaldjur, närmare bestämt rökt lax och räkor. Pepparrot och syrad fänkål ger karaktär och frisk smak till smörgåstårtan.

Förbered

2 november 2013
Visa mer
4 - 6

Du behöver

  • 4-5 skivor landgångsbröd
  • 2 dl majonnäs
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 krukor dill
  • 1 kruka gräslök
  • 1 stor citron
  • 0,5 fänkål
  • 1-2 gurka
  • 300 g räkor, handskalade
  • 400 g kallrökt lax, strimlad
  • 3 hårdkokta ägg
  • nyriven pepparrot, efter smak

Gör så här

  1. Hacka en kruka dill och gräslök och blanda med majonnäs, crème fraiche samt rivet skal från citronen samt lite citronsaft. Smaka av med salt.
  2. Skär bort kanterna från brödskivorna. 
  3. Skala gurkan och skär den i tunna skivor.
  4. Strimla fänkålen fint och blanda med citronsaft, salt och olivolja. Krama gärna in dressingen ordentligt
    så fänkålen blir mjuk. 
  5. Skiva äggen.
  6. Lägg ut en brödskiva och bred lite majonnäsröra på. Fördela lite strimlad lax, skivad gurka
    och riven pepparrot över (var dock lite försiktigt med pepparroten så den inte tar över).
  7. Lägg på ytterligare ett lager bröd och fortsätt med majonnäsröra, lax, pepparrot och gurka. 
  8. Avsluta med majonnäsröra runt hela tårtan och dekorera med räkor, mer gurka, strimlad fänkål, hackad dill, skivat ägg och lite mer pepparrot. 
  9. Låt gärna stå ett par timmar innan servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept