Annandagssallad med julskinka och apelsindressing

annandagssallad
Foto: tv4
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016

Annandagssallad med julskinka och apelsindressing

11 ingredienser

30 min

Piffa upp resterna av julskinkan genom att göra en smarrig sallad. Apelsin, grönkål, couscous och valnötter sätter smak.

Ingredienser

portioner
  • 1 knippe grönkål
  • 6 pärllökar (smålökar, steklök eller schalottenlök)
  • 8 skivor julskinka, tunt skurna
  • 1 kruka färsk dragon
  • 2 apelsiner
  • 1 citron
  • olivolja
  • 50 g valnötter
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • couscous

Gör så här

  1. Skär bort stammen på grönkålen och strimla fint.
  2. Skala lök och koka i lättsaltat vatten tills den börjar mjukna.
  3. Rosta nötter i en torr stekpanna.
  4. Filéa ur apelsinerna genom att skala bort skalet och sedan skära fina klyftor. Pressa ur all saft från själva
  5. apelsinkärnan i en skål. Lägg klyftorna tillsammans med grönkålen.
  6. Riv citronskal över grönkålen och pressa ner citronsaften tillsammans med apelsinsaften. Fortsätt med fint skuren färsk dragon. Tillsätt olivolja efter tycke och smak till saften och rör runt, ta några matskedar så det blir som en salladsdressing. Salta och peppra.
  7. Koka couscous enligt anvisningar på förpackningen tillsammans med löken.
  8. Slå dressingen över grönkålen och vänd runt.
  9. När couscousen kokat klart, lyft ur löken och skär den i bitar vänd ner i grönkålen tillsammans med avhälld couscous.
  10. Blanda runt och servera på ett stort fat tillsammans med julskinka. Toppa med rostade valnötter.