Stekt hjortytterfilé med vinsås, potatis- och jordärtskocksmos

Stekt hjortytterfilé med vinsås, potatis- och jordärtskocksmos
Foto: TV4

Raffigt hjortkött med tillbehör av jordärtskocka, tryffelolja och frisk kålsallad.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck: Ett rött vin eller ett kraftigt vitt vin. Rött: 2006 Côtes du Rhône, Génération, Domaine Jaume eller det spännande vita alternativet: 2007 Chateauneuf-du-Pape, Ch. Mont-Redon (vitt vin med fantastisk karaktär).

25 mars 2010
Visa mer
4

Du behöver

Kött

  • 1 kg Hjortytterfilé
  • 2 tsk salt
  • 2 krm nymald peppar
  • 1 knippe färsk timjan
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • smör till stekning

Vinsås

  • 1 st schalottenlök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 10 st svartpepparkorn, krossade
  • 1 msk socker
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl vatten
  • 4 msk flytande viltfond
  • 3 dl vin (rött eller vitt efter smak)
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk majsstärkelse
  • 3 msk smör

Potatis- och jordärtskocksmos

  • 500 g mandelpotatis, skalad
  • 200 g jordärtskocka, skalad
  • 50 g smör
  • 3 msk crème fraiche
  • 0,5 tsk salt

Jordärtkocksskum

  • 150 g jordärtskocka, skalad
  • 1 st scharlottenlök, finhackad
  • 0,5 msk smör
  • 0,5 dl vitt vin
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 2 tsk tryffelolja
  • 1 dl lättmjölk

Spetskålssallad

  • 300 g spetskål
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 st citron, skal och saft
  • 1 liten knippa persilja, hackad
  • 1 liten knippa dill, hackad
  • 0,5 dl olivolja

Gör så här

  1. Köttet
    Finhacka timjan och vitlök och blanda det med olivoljan.
  2. Salta och peppra köttet och gnid därefter in det med oljeblandningen och låt del hela vila i 30 minuter.
  3. Stek köttet i smöret i en varm panna så att det får färg runt om.
  4. Stek färdigt köttet i ugnen på 150 grader till att köttet får en innertemperatur på 60 grader.
  5. Låt sedan köttet vila i aluminiumfolie i ca 15 minuter innan det skärs upp för servering.
  6. Vinsås
    Hacka lökarna fint och fräs dem i smöret i 5 minuter.
  7. Tillsätt peppar, socker, balsamvinäger och tomatpuré och rör runt ett par gånger.
  8. Häll i vatten, viltfond, vin och vitpeppar.
  9. Låt såsen koka upp.
  10. Sila av den.
  11. Rör i stärkelsen tills att önskad konsistens uppnås.
  12. Skruva ned värmen så att det sjuder och avrunda med det sista smöret.
  13. Koka upp den snabbt just innan servering.
  14. Potatis- och jordärtskocksmos
    Koka potatis och jordärtskockor tills de är mjuka och häll av kokvattnet.
  15. Låt det ånga av, gärna på den avstängda plattan.
  16. Mosa alltihop och blanda i smör och crème fraiche.
  17. Smaka av med salt.
  18. Jordärtskocksskum
    Tärna jordärtskockorna och fräs dem i smör tillsammans med schalottenlöken.
  19. Häll i vin och grädde och koka jordärtskockorna i det tills de är mjuka.
  20. Smaka av med salt, peppar och tryffelolja.
  21. Mixa till en jämn röra.
  22. Koka upp igen just innan servering.
  23. Blanda i lättmjölk och smör och mixa till luftigt skum.
  24. Spetskålssallad
    Ansa och skär kålen i mindre bitar.
  25. Koka 5 minuter i vatten med salt och socker.
  26. Kyl kålen i kallt vatten och låt den torka på en handduk.
  27. Ställ den kallt.
  28. Hacka dill och persilja och blanda ihop det med citronskal, citronsaft och olivolja.
  29. Blanda dressingen med kålen.
  30. Vid servering
    Lägg upp små högar av moset på tallrikar.
  31. Lägg kålen vid sidan om.
  32. Häll lite sås på den tomma delen av tallriken och lägg skivor av köttet på såsen.
  33. Toppa mos och kött med jordärtskocksskummet.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept