Örtsås

Du behöver

  • 1 st äggula
  • 1 msk grovsenap, typ gotländsk eller skånsk
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 st vitlöksklyfta pressad
  • 2 dl rapsolja (inte kallpressad)
  • 2 dl yoghurt 10% , grekisk eller meze
  • 2 dl färska örter finhackade efter smak (ca)

För avsmakning:

  • citronsaft, flingsalt, grovpeppar, citrusolivolja, grädde

Gör så här

  1. Rör ihop äggula, senap, vinäger och vitlök.
  2. Vispa i oljan försiktigt med en tunn stråle. Bäst blir det om gulan och oljan har rumstemperatur. Undvik kallpressade oljor som kan ge en besk eftersmak.
  3. Blanda i yoghurt och de hackade örterna. Smaka av och ställ kallt. Den skall bli ganska tjock i konsistensen och smakar mer om den får dra ett par timmar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept