Cognacsflamberade bananer på franskt vis med rostad mandel och hemmagjord vaniljparfait

Cognacsflamberade bananer på franskt vis med rostad mandel och hemmagjord vaniljparfait
Foto: TV4

Cognacsflamberade bananer på franskt vis med rostad mandel och hemmagjord vaniljparfait

Av: Tomas Götesson

Från: Halv åtta hos mig

8 ingredienser

15 min

Fyrverkeri tillsammans med ljuvliga smaker av banan, mandel och vaniljparfait. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck: Dessertvin, Tokay, Ungern

Ingredienser

portioner
  • 2 bananer (ej för mogna)
  • 50 g smör
  • florsocker
  • 100 g färdigskållad, flagad mandel
  • 80 g florsocker
  • 1 vaniljstång
  • 4 dl grädde
  • 4 äggulor

Gör så här

  1. Vaniljparfait:
  2. 1. Vispa äggulor, florsocker och fröna från den urskrapade vaniljstången poröst.
  3. 2. Lättvispa grädden och vänd ned i äggblandningen. Häll upp smeten i portionsformar och frys i minst 2 timmar innan servering.
  4. Ta upp parfaiten 10 min innan servering.
  5. Flamberade bananer:
  6. 1. Skala och dela bananerna på längden och tvären, rosta mandel i separat panna.
  7. 2. Hetta upp smör i panna och stek bananerna gyllenbruna. Håll pannan het. Tag bort pannan från spisen och fläkten. Häll på kongacen och tänd på! Ha gärna lock nära pannan som en försiktighetsåtgärd!
  8. 3. Pudra över florsocker. Servera på tallrikar, strö över mandel och servera med vaniljparfait.