Stekt biff med äppelgräddfil med kålrot, shiitakesvamp och brytbönor

Du behöver

  • 600 g hel biff, svensk hängmörad

Sallad

  • 500 g skalad och tärnad kålrot
  • 100 g brytbönor
  • 100 g shiitakesvamp
  • 50 g sköljd machesallad
  • 3 st små skalade schalottenlökar
  • 1 st äpple
  • 3 dl ekologisk gräddfil
  • 1 tsk färskriven ingefära
  • 1 ask smörgåskrasse

Vinägrett

  • 1 tsk senap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 3 msk rapsolja
  • 0,5 st citron, skalet
  • svartpeppar och salt

Gör så här

  1. Bryn den hela biffen i het panna. Krydda med salt och peppar. Stek klart i ugn i 90 grader tills innertemperaturen på biffen är 58 grader. Använd en stektermometer för att veta när biffen är klar.
  2. Koka kålrötterna mjuka i lättsaltat vatten. Koka brytbönorna i cirka 3 minuter i saltat vatten.
  3. Ta bort stjälken från shiitakesvampen. Stek svampen i lite av oljan. Krydda med salt och peppar.
  4. Skiva schalottenlöken till tunna ringar.
  5. Blanda senap, vinäger, resten av oljan och citronskal till en vinägrett. Smaka av med salt och peppar.
  6. Marinera lökringarna i vinägretten i cirka 5 min.
  7. Blanda i brytbönor, svamp och machesallad. Klipp i smörgåskrassen.
  8. Skala och tärna äpplet fint. Blanda det med gräddfilen. Smaksätt med ingefäran. Salta och peppra. Servera biffen tillsammans med äppelgräddfilen och den ljumma salladen.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept