Oxfilé med rotselleri, äpple, lök, tryffel och krasse

4

Du behöver

  • 700 g oxfilé
  • salt
  • svartpeppar
  • Rapsolja
  • 1,5 st gul lök
  • 3 dl grädde
  • 10 g tryffel
  • 0,5 tsk champagnevinäger
  • tryffelolja
  • 20 g hö eller halm
  • 1 st bakpotatis
  • tryffelolja
  • 300 g rotselleri, skalad
  • 200 g äpple, skalat
  • 25 g smör
  • 130 g purjolök (1 cirka 15 cm lång bit)
  • olivolja

Gör så här

  1. Krydda köttet med salt och peppar.
  2. Bryn i olja i stekpanna.
  3. Baka klart i ugn på 100 grader tills köttet har en innertemperatur på 58 grader. Låt vila.
  4. Skär köttet i portionsbitar innan det ska serveras.
  5. Finhacka löken och bryn den hårt i stekpanna.
  6. Tillsätt grädde och låt koka ihop.
  7. Såsen ska reduceras till cirka hälften.
  8. Finhacka tryffel och tillsätt den i såsen.
  9. Smaka av med salt, peppar och eventuellt tryffelolja eller mer hackad tryffel.
  10. Balansera upp såsens syra med champagnevinäger.
  11. Elda halmen tills den blir aska.
  12. Ta ut små potatiskulor ur bakpotatisen med kuljärn.
  13. Koka mjuka i saltat vatten.
  14. Smula halmaskan till pulver och sila grovt.
  15. Blanda upp de kokta potatiskulorna med tryffelolja, aska och salt.
  16. Tärna äpple och rotselleri.
  17. Koka båda mjuka i lättsaltat vatten.
  18. Häll av vattnet.
  19. Ånga rotselleri- och äppelbitarna i kastrull på låg värme tills den mesta vätskan försvunnit.
  20. Klicka i smöret och mosa grovt. Smaka av med salt.
  21. Dela purjolöken på längden.
  22. Koka i lättsaltat vatten tills löken faller isär.
  23. Ta upp lökbanden och vänd upp dem i olivolja.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept