Tom Sjöstedt blev Årets Kock 2008

Tom Sjöstedt blev Årets Kock 2008

Vinnare i Sveriges mest prestigefyllda tävling i matlagning 2008 blev Tom Sjöstedt! Han erövrade titeln Årets Kock, blev svensk mästare, fick Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj och en inspirerande studieresa. Här hittar du alla finalisternas recept och tips för att lyckas i köket.

Tävlingen Årets Kock består av två moment: Det första momentet är en förberedd maträtt med ett givet tema. Temat för 2008 var Nutida ekologiskt och receptet skulle innehålla ekologiskt nötkött samt minst två ekologiska mejeriprodukter.

Den andra tävlingsuppgiften är skapa en modern rätt av råvaror i en korg som innan tävlingen är hemliga. Finalisterna har 45 minuter på sig att skapa receptet för att sedan tillaga det.

Nutida ekologiskt
Finalisternas recept:

Vinnare: Tom Sjöstedt
Silvermedaljör: Håkan Olsson
Bronsmedaljör: Alexander Sjögren
Christian Fredriksson
Martin Hansen
Tobias Millqvist

Den hemliga råvarukorgen
Råvarukorgen 2008 innehåller siklöja och löjrom, ett urval av färska örter, grönsaker, dinkelris, linser, rapsolja, vinäger, ekologisk gräddfil, ekologisk standardmjölk, ekologisk vispgrädde, ekologiskt smör och ekologisk crème fraiche.

Christian Fredriksson:
Lättgravad körvelstekt siklöja med confit och puré på fänkål, blomkålssallad, citronsås samt vinägrett på löjrom och pepparrot

Alexander Sjögren:
Senapssiklöja med löjrom på gräslökstuilles, rosenkålskompott, äpple- och olivoljepuré, sallad på äpple, dill, fänkål och russin, tournerad Dittapotatis i fänkåls- och citronbuljong samt pepparrotsskum

Tom Sjöstedt:
Variation på kål med crème på kålrot smaksatt med brynt smör, äggrulle med löjrom, dinkelstekt siklöja samt pepparrotsbuljong
Tobias Millqvist:
Äppelbakad siklöja med ljummen sallad på belugalinser, gröna bönor, rädisor och fänkål, pepparrotskryddad löjrom, gräddfilssyrad blomkålscrème och persiljeemulsion

Håkan Olsson:
Glaserad oxfilé och korv med rökt smör i oxsvans- och dillbuljong. Fylld jordärtskockspuré med toppmurklor, sallad på rostade korngryn, aprikos och röd amaranth med pepparrotsskum.

Exempel på tidigare vinnare i Årets Kock är Tommy Myllymäki (2007), Peter J Skogström (2006), Markus Aujalay (2004), Magnus Lindström (2003), och Fredrik Eriksson (1987).

Finalisternas kökstips:

Alexander: Smaksatt sockerlag
Tobias: Bästa pålägget
Håkan: Brynt smörcrème
Martin: Stycka kyckling
Christian: Smaksatt smör
Tom: Svårt att pressa citronen?

Finalister i Årets Kock 2008