Tom Yam Goong

Tom Yam Goong
Foto: TV4

Måltiderna i Thailand inleds ofta med en liten skål soppa. Den här räksoppan är en av de allra vanligaste och mest populära. Den tillagas traditionellt av okokta räkor och en alldeles speciell liten svamp. Vi använder små, hela champinjoner i stället.

24 april 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 500 g jätteräkor
  • 1,5 liter vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 knippa färsk koriander + rötter
  • 0,5 tsk hel svartpeppar
  • 300 g små champinjoner
  • 3 kaffir, lime-blad
  • 2 stjälkar citrongräs
  • 5 cm galangal-rot
  • 2 piri piri
  • 4 msk pressad limesaft
  • 4 msk thailändsk fisksås

Gör så här

  1. Skala räkorna och lägg huvuden och skal i en stor kastrull. Tillsätt vatten och salt och låt det koka upp. Skölj koriandern väl, skär bort rötterna och finhacka dem. Lägg korianderrötter och pepparkorn i en mortel och stöt samman dem. Blanda ner det med räkskalen och koka ytterligare 5 minuter. Sila buljongen.
  2. Borsta och ansa champinjonerna, dela dem om de är stora. Skölj limebladen och dela dem i 4 bitar. Skala och skär citrongräset i 3 cm-bitar och krossa stjälken lätt med skaftet på en kniv. Skala och skär galangal-roten tunt. Kärna ur, skölj och skär chilifrukterna i ringar och blanda dem med limesaft och fisksås i en liten skål.
  3. Koka räkbuljongen med citrongräs, limeblad och galangal-skivor i 2 minuter på medelvärme. Tillsätt räkor och champinjoner och låt det sjuda 3–5 minuter under lock, rör ner chiliblandningen. Häll upp soppan i portionsskålar och garnera med korianderblad.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept