Minutinkokt piggvar med rödbeta, gurka och fläderkapris samt fläder- och gräddfilskräm samt knäckebröd

Från Nyhetsmorgon

Ett lite tidskrävande men oj så gott recept signerat Tobias Millqvist.

Servera med ett gott knäckebröd. /Tobias Millqvist

19 juli 2010
Visa mer
4

Du behöver

Piggvar

  • 400 gram piggvarsfilé (putsad)
  • 2 liter vatten
  • 100 gram salt
  • 40 gram socker
  • 2 gram dillfrö
  • 1 st dillstjälk

Rödbeta och gurka

  • 8 st små rödbetor
  • 0,5 st gurka
  • 30 gram fläderkapris (omogna fläderbär, havssalt och äppelcidervinäger)
  • 1 st dillstjälk
  • 0,25 st citron
  • 3 msk rapsolja
  • Harsyra eller annan syrlig ört

Fläder- och gräddfilskräm

  • 2 dl gräddfil
  • 2-3 msk flädersaftkoncentrat
  • 0,25 st citron (saften)
  • en nypa salt

Gör så här

  1. Piggvar: Koka upp vatten, salt, socker, dillfrö och dillstjälk.
  2. Lägg ner piggvarsfilén. Beroende på tjockleken på piggvaren så kan det ta 2-4 minuter. Lyft ur den varma lagen och låt svalna helt. Servera piggvaren tempererad i skurna bitar.
  3. Rödbeta och gurka: Koka rödbetor i saltat vatten, det tar cirka 15-20 minuter.
  4. Skala under rinnande kallt vatten. Skala och skiva två rödbetor tunt på ex. en mandolin.
  5. Skala gurkan och skär bort kärnhuset. Skär i bitar. Lägg i en bunke och riv citronskal och pressa juicen ur ¼ citron, tillsätt rapsoljan och lite salt.
  6. Plocka dillen från stjälken. Vid servering blandas dillen med gurkan och fläderkaprisen. Rödbetan serveras som den. Garnera med nyplockad harsyra eller liknande.
  7. Fläder- och gräddfilskräm: Vispa samman gräddfilen med flädersaftenkoncentrat. Smaksätt försiktigt med resterande ingredienser. Serveras kall.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept