Tjeckisk kycklingsoppa med hemgjorda nudlar och hembakat bröd

1,5 h + 4 h
4
Tjeckisk kycklingsoppa med hemgjorda nudlar och hembakat bröd
Foto: TV4

Kycklingsoppa på tjeckiskt vis! Det blir absolut godast om du gör egna nudlar till soppan, men det går såklart att köpa färdiga äggnudlar.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

26 maj 2016
Visa mer
1,5 h + 4 h
4

Du behöver

Nudlar

  • 50 g Polohruba´ mouka, tjeckiskt mjöl
  • 50 g Hruba´ mouka, tjeckiskt mjöl
  • en nypa salt
  • 1 ägg
  • 1 tsk olja

Hembakat bröd

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl vatten, ljummet
  • 6-7 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 ägg till pensling
  • en nypa havssalt på varje brödbulle
  • en nypa kummin på varje brödbulle

Kycklingsoppa

  • 1 hel kyckling, färsk
  • 1 l vatten
  • 1 lök
  • 1 liten morot
  • 1 palsternacka
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk salt
  • 0,5 purjolök
  • 5 st svartpepparkorn
  • 5 st kryddpepparkorn
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 6-7 droppar tjeckisk flytande soppkrydda
  • 1 näve persilja
  • 1 näve gräslök

Gör så här

  1. Nudlar
    Blanda båda mjölsorterna och salt och gör en hög på bakbordet med en fördjupning i mitten. Knäck i ägget och blanda ihop mjöl med ägget med en gaffel tills det blir en deg. Tillsätt oljan under tiden du bearbetar degen.
  2. Kavla ut degen jättetunt. Man får vända plattan flera ggr och mjöla bakbordet varje gång man vänder. Låt sedan plattan torka i ca 3-4 timmar. Skär den i avlånga remsor ca 3 cm breda. Lägg remsorna på varandra och skär sedan på tvären i tunna nudlar.
  3. Bröd
    Rör ut jästen i ljummet vatten. Häll i mjöl, salt och socker. Arbeta degen tills den är blank och låt jäsa i 30 minuter under en duk. Sätt ugnen på 225 grader. Baka ut degen och dela i så många frallor som önskas och lägg på klädd plåt. Låt jäsa i ca 15 minuter, pensla med ägg och strö havssalt och kummin på dem. Grädda i ca 12-15 minuter.
  4. Kycklingsoppa
    Dela kycklingen i 4 delar och lägg i en gryta tillsammans med vatten, lök, morot, vitlök, salt och alla pepparkorn. Koka upp och skumma av, lägg i buljongtärningarna och den tjeckiska soppkryddan och koka på svag värme i ca 1 timme.
  5. När köttet är genomkokt, ta ut det på ett fat och låt svalna. Sila av vätskan, släng alla grönsaker utom moroten, den ska rivas grovt och läggas tillbaka i soppan tillsammans med finstrimlad purjolök, köttet skuret i småbitar och hackad persilja och gräslök. Precis innan serveringen läggs nudlarna i och kokar med i ca 5 minuter. Servera tillsammans med brödet.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept