Tjeckisk kalvragu

Tjeckisk kalvragu
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Tjeckisk kalvragu

8 ingredienser

Långt ner på Tredje avenyn på Manhattan fanns en gång för länge sedan en pytteliten tjeckisk restaurang, där ett äldre par lagade den mest fantastiska mat. Använd kött från rygg, bringa eller bog. Servera nudlar eller ris till.

Ingredienser

portioner
  • 800 g kalvkött, av rygg, bringa eller bog
  • 200 g champinjoner
  • 0,5 l köttbuljong
  • 1,5 msk kummin
  • 1 gul lök
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk smör

Till servering:

  • 4 port tagliatelle, kokt

Gör så här

  1. Skär köttet i tvåcentimeterstärningar. Skala och hacka löken. Rengör och skiva champinjonerna ganska grovt. Låt smöret smälta i en gryta på medelvärme. Lägg i löken och fräs den mjuk i några minuter utan att den tar färg. Lägg därefter i svampen och fräs ytterligare några minuter.
  2. Lägg i köttet och vänd det i några minuter så att det får en lätt brynt yta. Tillsätt kummin och rör om igen. Lägg på locket och låt småkoka i 10 minuter. Rör om då och då. Pudra över vetemjölet och rör om.
  3. Häll i buljongen och krydda med peppar. Vänta med att salta tills du känner hur mycket sälta buljongen ger. Låt sjuda på svag värme i 1 timme. Krydda sedan av med nymalen peppar och eventuellt mer salt före servering.