Tjeckisk frukttårta

Tjeckisk frukttårta
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Tjeckisk frukttårta

10 ingredienser

Pröva att baka en härlig gammaldags frukttårta med både vaniljkräm och gelé. Den smakar gott till en kopp kaffe eller te.

Ingredienser

portioner

Tårtbotten:

  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 3 droppar bittermandelessens

Fyllning:

  • 2 dl vaniljkräm

Dekoration:

  • 3 gelatinblad
  • 3 dl fruktspad + koncentrerad apelsinjuice
  • blandad frukt

Gör så här

  1. Tårtbotten: Värm ugnen till 200°. Smörj och bröa en tårtform. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Droppa i bittermandelessens. Blanda vete-, potatismjöl och bakpulver. Vänd ner och häll sockerkakssmeten i den smorda formen. Grädda i 10 minuter. Ta ut den och låt vila i någon minut. Stjälp upp kakan. Låt den svalna.
  2. Gelé: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter. Häll av fruktsaften från den konserverade frukten. Spä med juice till 3 dl. Koka upp saften. Krama ur gelatinbladen och lös upp dem i det heta spadet. Ställ svalt tills gelatinet blir trögflytande.
  3. Lägg tårtbottnen på ett fat. Bred över vaniljkrämen. Lägg ett vackert mönster fruktbitar på krämen. Häll på den trögflytande gelén. Låt stelna. Skär tårtan i bitar före servering.