Tittis bästa tips om kött

Tittis bästa tips om kött
Foto: Fredrik Persson

Varför ska man välja svenskt kött?
– Därför att i Sverige har vi så goda möjligheter att föda upp djur på ett sätt som är både bra för djuren och miljön, köttet blir av en fantastisk kvalitet. Om fler skulle välja svenskt när de ska äta kött kan vi ta ännu bättre hand om naturen, hålla den öppen med biologisk mångfald och få fram mer kött med underbar kvalitet.

Hur ska köttet hanteras?
– Mörningsprocessen pågår i det vakuumförpackade köttet fram till bäst-före-datumet, i våra lådor säger vi att köttdetaljerna kan ligga kvar i kylen till dess. Försäkra dig gärna om att kött har hängt innan det nått butiken, det är jätteviktigt.

Hur ska det tillagas?
– Tänk på att inte ta köttet direkt ur kylen när du ska tillaga det, köttet ska vara rumstempererat.

Hur ska det förvaras?
– Färs ska in i frysen direkt, den är känsligare än större detaljer, de är inte så känsliga egentligen.

Hur ska det kryddas?
– Bra kött har så mycket smak i sig att det behöver inte så mycket kryddor, ska du krydda så krydda varsamt. Krydda mycket kan du göra på tillbehören.

Vilket är ditt favoritkött, detaljen som är nummer ett alla kategorier? 
Entrecôten är ändå kungen, det är den jag tar om jag bara får ta en köttbit, det går inte att misslyckas med.

Tips till Filip och till alla som ska laga till ditt kött?
– Han behöver nog inte så mycket tips, men man ska nog titta på den specifika köttbiten och utgå från just den, allt kött är olika och ska behandlas olika för att göra det bästa av varje bit.

Mer från Poons köttskola