Rökt öring med asiatisk nypotatissallad

Rökt öring
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Rökt öring med asiatisk nypotatissallad

16 ingredienser

35-40 min

Rökt öring med asiatisk nypotatissallad.

Ingredienser

portioner
  • 1 hel öring [ca 800 g]
  • 1 msk grovt salt
  • 2 kvistar granris+ 1 dl alspån till rökning

Potatissallad

  • 0,5 kg färskpotatis
  • 1 knippe rädisa
  • 1 färsk sommarknipplök, gärna röd
  • 1 ask blandade skott och groddar
  • 1 msk rostat sesamfrö

Asiatisk vinaigrette

  • 2-3 msk rörsocker
  • 0,5 limefrukt, saft
  • 4 msk risvinäger
  • 3 msk asiatisk fisksås
  • 2 msk matolja (ej olivolja)
  • några stänk grön tabasco
  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • 2 klyftor vitlök

Gör så här

  1. Gnid in öringen med salt och låt ligga i ca 30 minuter, rök fisken sakta med granris och al.
  2. Rensa och tvätta potatisen, koka i saltat vatten i ca 10-15 minuter.
  3. Snitta ner rädisor och sommarlök i tunna skivor samt dela potatisen i halvor, blanda hackad persilja och två krossade vitlöksklyftor med vinaigretten och vänd ner i potatissalladen.
  4. Garnera med sesamfrö, skott och groddar.