Johanna Westmans spagetti och köttfärssås

En klassiker i vardagsmenyerna. Den perfekta köttfärssåsen är inte klar på nolltid utan ska stå och puttra i en timme - för varje sekund som går blir den lite godare.

Du behöver: Stor stekpanna med höga kanter, träsked, skärbräda, kniv potatisskalare, spaghettislev.

19 november 2009
Visa mer

Du behöver

  • 500 g spaghetti
  • 1 msk salt till pastavattnet
  • 3 msk olivolja
  • 75 g smör
  • 1 st gul lök
  • 4 msk vitt vin
  • 4 msk grädde
  • 350 g köttfärs
  • 1 burk krossade tomater
  • 15 st svarta oliver, calamata
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar
  • parmesanost eller annan hård ost att riva

Gör så här

  1. Ta bort det pappriga skalet på löken, skär den mitt itu och skär den i små, fina bitar.
  2. Lägg hälften av smöret och oljan i stekpannan och låt det smälta på medelstark värme. Lägg i löken och låt den fräsa tills den är ²genomskinlig² och gyllene. Lägg i köttfärsen, dela den med träskeden och vänd runt den så att den blir grynig, stek den tills den inte är rosafärgad någonstans.
  3. Häll i lite vin och låt det puttra i någon minut.
  4. Häll i grädde och låt det puttra i 5 minuter.
  5. Häll i tomaterna, oliverna och salt, rör om ordentligt och sänk värmen så att såsen bara nätt och jämnt bubblar. Låt såsen puttra i minst en timme.
  6. Häll upp ordentligt med vatten i kastrullen och låt det koka upp, häll i salt och lägg i spaghettin. Låt den koka efter anvisningen på paketet.
  7. Häll av vattnet till spaghettin i ett durkslag eller lyft dem med en spaghettislev direkt ner i stekpannan med köttfärssås. Lägg i resten av smöret och rör om ordentligt. Ta några varv med pepparkvarnen och riv massor av parmesanost över alltihop.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept