Saltinbakad entrecôte och rotfrukter

Saltinbakad entrecôte och rotfrukter
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Saltinbakad entrecôte och rotfrukter

22 ingredienser

Saltinbakad entrecote och rotfrukter med kryddat smör och en ägguleshot är en festlig middag som passar på till exempel nyårsafton.

Saltdeg
Du kan eventuellt behöva göra lite mer saltdeg då det går åt mer än vad man tror. Köp lite extra salt och ägg för säkerhets skull. Det är viktigt att låta skalet vara kvar på rotfrukterna, de blir för salta annars. Se bara till att tvätta de ordentligt.

Tips om du vill vara en lugn värd/värdinna
Sätt in köttet och grönsakerna i ugnen när gästerna kommer. Allt annat kan stå fixat i kylen. Skall dock göras samma dag.

Om man vill varmhålla maten
Rotfrukterna Viktigt att ta bort saltskalet annars kan de bli för salta.
Köttet Lossa lite på locket och låt det stå tills det är dags för servering.

Ägguleshot
Shoten kan också användas som en aptitretare. Saltbaka lite primörer och låt dina gäster dippa till drinken.

Annat gott på bordet
- Lättvispad grädde eller crème fraiche
- Riven pepparrot
- Krossad sichuanpeppar
- Flingsalt
Här kan man bara låta fantasin flöda! Det kan vara fler kryddor eller kanske lite inlagd ingefära, strimlade limeblad, plockade korianderblad… Hitta ett tema och sätt smakerna efter det.

Ingredienser

  • 1 kg entrecôte
  • 4 klyftor vitlök, skalade och halverade

Saltdeg

  • 2 äggvitor
  • 1 kg grovt salt

Rotfrukter

  • 8 morötter
  • 2 silverlökar, halverade
  • 2 bananschalottenlökar
  • Kastanjer, snittade
  • 2 citroner

Tomas smör

  • 200 g smör, rumstempererat
  • 2 msk sardeller, hackade
  • 1 citron, rivet skal
  • 1 msk färsk rosmarin (alt 1-2 tsk torkad)
  • svartpeppar, från kvarn (efter smak)

Ägguleshot

  • 4 äggulor
  • salladslök, finskuren
  • 4 msk japansk soja
  • några droppar sesamolja, ca 3 st per nubbe
  • några droppar worcestersås, ca 4 st per nubbe
  • några droppar tabasco, ca 2 st per nubbe
  • chiliflakes, torkade
  • limefrukt, klyftor

Gör så här

Saltdeg och kött

  1. Sätt ugnen på 130 grader.
  2. Slå sönder äggvitorna med ett par tag med vispen.
  3. Rör ner saltet och jobba med smeten. Ju mer du jobbat den desto bättre blir den. Känns den för lös är det bara att ta mer salt.
  4. Skär små snitt i köttet och tryck ner vitlöken.
  5. Bryn köttet runt om.
  6. Lägg i en form och skopa saltdegen runt köttet.
  7. Sätt in köttet i ugnen och stek till innertemperaturen är 54 grader.
  8. Ta ut och låt vila, så att temperaturen höjs till ca 57 grader.

Rotfrukter

  1. Lägg oskalade och tvättade rotfrukter i en form tillsammans med den hela citronen. Lägg allt tätt och häll saltdeg över allt.
  2. Baka rotfrukterna i ungefär 45-60 min beroende på storlek - man kan känna på rotfrukterna med en provsticka innan man serverar.

Smör

  1. Blanda alla ingredienser och smaka av. Det ska var en kraftig smak, man ska alltså känna tydligt att det är sardeller, citron och rosmarin.

Shot

  1. Ta fram 4 nubbeglas eller andra mindre små koppar.
  2. Skiva löken lite på sniskan tunt, tunt.
  3. Lägg lite lök i botten.
  4. Häll i 1 matsked soja i varje glas.
  5. Droppa på sesamolja, worcester sause, tabasco och avsluta med några chiliflakes.
  6. Sätt en lime klyfta på kanten.