Magnus fläskkotlett

Magnus fläskkotlett
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Magnus fläskkotlett

Av: Tina Nordström

Från: Tinas Julkök källa

8 ingredienser

Magnus fläskkotlett med sur lök och täckblad av brysselkål.

Se fler recept från

Tinas julkök

Ingredienser

  • 800 g fläskkotlett
  • 2 gula lökar
  • 3 täckblad av brysselkål
  • 0,5 l filmjölksvassle
  • moget smör
  • salt
  • 1 klyfta vitlök
  • En kolgrill, tänd och färdig att användas

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100 grader ångugn.
  2. Strimla löken fint och blanda den med vasslen och en klick smör i en kastrull, tillaga över medelhög värme till löken inte längre smakar rått och har blivit krämig.
  3. Var försiktigt så att den inte börjar brynas i botten då försvinner den fräschör som annars finns.
  4. Salta kotletten frikostigt runt om och låt saltet smälta ut lite, börja med att steka den med svålen nedåt i en panna på medelhög värme.
  5. När svålen är brynt och fin kommer den också att ha släppt ifrån sig en del fett, tillsätt då en klick smör och fortsätt bryna köttet runt om tills hela biten är mörkt bärnstensfärgad.
  6. Placera den på grillen över svag värme för att vila och låta värmen sprida sig i hela biten.
  7. Upprepa eventuellt bryningsprocessen fler gånger tills köttet är lagom stekt, det skall vara ljust rosa och saftigt, inte vitt och torrt.
  8. När stekgraden känns lämplig, bryn det en sista gång tillsammans med en krossad vitlöksklyfta, tranchera tvärs över så att alla får ta del av den goda fettkappan, servera omedelbart.
  9. Under tiden som köttet bryns sista gången placera brysselkålsbladen i ångugnen ca en minut.
  10. Lägg den ljumna löken under ett blad på tallriken och placera köttet en liten bit ifrån så att inte köttsafterna och det övriga garnityret blandar sig i onödan, det ser lätt oaptitligt ut då.