Grillad oxrygg

Grillad oxrygg
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Grillad oxrygg

Av: Tina Nordström

Från: Tinas Julkök källa

22 ingredienser

Grillad oxrygg med rostat vitlökssmör och morotsstomp.

Se fler recept från

Tinas julkök

Ingredienser

Morotstomp

  • 500 g morot, skalad
  • 500 g jordärtskocka, skalad
  • 3 schalottenlökar, skivade
  • 4 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk citron, saft
  • 1 msk smör
  • salt
  • vitpeppar

Rostat vitlöksmör

  • 5 klyftor vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 150 g smör
  • 2 msk mango chutney
  • 1 tsk citron, skalet, rivet
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar, från kvarn

Grillad oxrygg

  • 800 g ryggbiffar av Highland cattlekött
  • 2 nypor salt
  • 0,5 tsk vitpeppar, från kvarn
  • 0,5 citron
  • 2 tsk dijonsenap

Gör så här

Morotstomp

  1. Koka morötter, jordärtskocka och lök mjuka med lite vatten i en kastrull under lock.
  2. Låt koka ca 15 minuter.
  3. Häll sedan av vattnet i en skål. Stompa moset grovt med en stöt eller stavmixer.
  4. Tillsätt smör och citronskal. Smaksätt med salt och peppar.

Rostat vitlöksmör

  1. Skala och rosta vitlöksklyftorna i en stekpanna med lite olivolja tills dom blir gyllenbruna och mjuka.
  2. Låt vitlökarna svalna för att sedan hacka den fin.
  3. Rör samman smöret med mango chutney och riv citronen.
  4. Tillsätt vitlöken.
  5. Smaksätt med salt och peppar.

Grillad Oxrygg

  1. Salta och peppra köttet .
  2. Grilla/stek ett par minuter på varje sida, lägg upp på ett fat och låt vila.
  3. Gnid köttet med citron och pensla på senap på biffarna innan servering.