Grillad oxrygg

Grillad oxrygg
Foto: TV4

Du behöver

Morotstomp

  • 500 g morot, skalad
  • 500 g jordärtskocka, skalad
  • 3 st schalottenlökar, skivade
  • 4 dl vatten
  • 2 nypor salt
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 msk smör
  • salt
  • vitpeppar

Rostat vitlöksmör

  • 5 st vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 150 g smör
  • 2 msk mangochutney
  • 1 tsk citronskal, rivet
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar, från kvarn

Grillad oxrygg

  • 800 g ryggbiffar av Highland cattlekött
  • 2 nypor salt
  • 0,5 tsk vitpeppar från kvarn
  • 0,5 st citron
  • 2 tsk dijonsenap

Gör så här

  1. Morotstomp
    Koka morötter, jordärtskocka och lök mjuka med lite vatten i en kastrull under lock.
  2. Låt koka ca 15 minuter.
  3. Häll sedan av vattnet i en skål. Stompa moset grovt med en stöt eller stavmixer.
  4. Tillsätt smör och citronskal. Smaksätt med salt och peppar.
  5. Rostat vitlöksmör
    Skala och rosta vitlöksklyftorna i en stekpanna med lite olivolja tills dom blir gyllenbruna och mjuka.
  6. Låt vitlökarna svalna för att sedan hacka den fin.
  7. Rör samman smöret med mango chutney och riv citronen.
  8. Tillsätt vitlöken.
  9. Smaksätt med salt och peppar.
  10. Grillad Oxrygg
    Salta och peppra köttet .
  11. Grilla/stek ett par minuter på varje sida, lägg upp på ett fat och låt vila.
  12. Gnid köttet med citron och pensla på senap på biffarna innan servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept