Ljummen varmrökt lax

20 min
4
Ljummen varmrökt lax
Foto: TV4
20 min
4

Du behöver

Varmrökt lax

  • 600 g varmrökt lax

Picklade grönsaker

  • 500 g tomater, blanda gärna olika färger
  • 0,5 st gurka, skalad
  • 1 knippe stor salladslök
  • 1 kvarts blomkålshuvud
  • 4 dl vatten
  • 1 dl äppelvinäger
  • 1 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 tsk senapsfrön, gula
  • 5 st svartpepparkorn, krossade
  • Färska örter efter smak som t ex lagerblad, dill, dragon

Till servering

  • 2 st surdegsbröd, tjocka skivor och dygnsgammalt
  • 0,5 dl olivolja

Gör så här

  1. Tillagning
    Skär stora bitar av laxen, ca 5 gånger och 5 centimeter tjocka och lägg i dubbelfolie.
  2. Knip ihop och lägg i en inte alltför varm grill, låt laxen bli varm i cirka 15-20 minuter.
  3. Under tiden
    Skär ner grönsakerna i önskad form, koka upp lagen under tiden, sila av lagen.
  4. Slå den varma lagen över grönsakerna och plasta, ställ åt sidan tills den är sval.
  5. Skär eller bryt brödet grovt och lägg i en skål, fiska upp grönsakerna ur lagen.
  6. Häll några matskedar av lagen ner i grönsakerna och brödet, blanda ner oljan.
  7. Arrangera på tallrikar och avsluta med att lägga på den varma laxen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept